Preskocit navigáciu

Príslušníci prrchbo sa zapojili do najväčšieho aliančného cvičenia v tomto roku


Príslušníci prrchbo sa zapojili do najväčšieho aliančného cvičenia v tomto roku  

Do najväčšieho spojeneckého cvičenia jednotiek Síl rýchlej reakcie NRF (NATO Response Force) pod názvom STEADFAST JAZZ 2013 v Poľsku, Estónsku a Lotyšsku sa v týchto dňoch zapojili aj príslušníci slovenských ozbrojených síl.

Cvičenie STEADFAST JAZZ 2013 sa uskutočňuje v dňoch 29. októbra až 9. novembra na území Českej republiky, Estónska, Lotyšska, Nórska a Poľska. Jeho cieľom je zladiť a certifikovať jednotky NRF, ktoré budú v roku 2014 v nepretržitej pohotovosti na nasadenie. V zostave spojeneckých síl má svoje miesto aj 23 príslušníkov práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (prrchbo) z Rožňavy a päť príslušníkov Základne mobilných komunikačných a informačných systémov z Ružomberka.

V poľskom výcvikovom priestore Drawsko - Pomorskie bude cvičiť mnohonárodný prápor radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, ktorého súčasťou sú jednotky zo Slovenskej republiky (prrchbo Rožňava), Českej republiky, Francúzska, Poľska a Rumunska. Príslušník rožňavského práporu rchbo zároveň pracuje v štábe spojeneckého veliteľstva v Lotyšsku.

Výstavbou a prípravou mnohonárodného práporu bolo poverené Francúzsko. Mnohonárodný prápor bude v nepretržitej pohotovosti počas celého roka 2014 na plnenie odborných úloh a bude pripravený zasiahnuť v prípade incidentov spojených s únikom a zneužitím rádioaktívnych, chemických a biologických látok a priemyselných toxických látok.

V Estónsku sa do cvičenia zapojilo päť slovenských príslušníkov nasaditeľného modulu komunikačných a informačných systémov DCM z Ružomberka, ktorí sa podieľajú na komunikačnej a informačnej podpore velenia mnohonárodného práporu a pozemných jednotiek.


Príslušníci prrchbo sa zapojili do najväčšieho aliančného cvičenia v tomto rokuPríslušníci prrchbo sa zapojili do najväčšieho aliančného cvičenia v tomto rokuPríslušníci prrchbo sa zapojili do najväčšieho aliančného cvičenia v tomto rokuPríslušníci prrchbo sa zapojili do najväčšieho aliančného cvičenia v tomto roku

Autor: prrchbo , Foto: prrchbo - Dátum: 29.10.2013
Čítanosť: 6356
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share