Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Nasadenie príslušníkov DCM C v ACTIVE FENCE v Turecku


Nasadenie príslušníkov DCM C v ACTIVE FENCE v Turecku  

Príslušníci Nasaditeľného modulu komunikačných a informačných systémov  DCM C sa v období od 1. septembra 2013 do 9. januára 2014 podieľajú na plnení záväzkov NATO pri podpore ochrany vzdušného priestoru Turecka. Tím v zložení ôsmich profesionálnych vojakov zabezpečuje spojenie holandskej batérie PATRIOT so Spoločným Veliteľstvom vzdušných síl NATO v Ramstein-e, čo  v sebe zahŕňa ďalšie úlohy, ako správu nasadeného komunikačného systému, identifikáciu a odstráňovanie problémov v spolupráci s Agentúrou NATO pre KIS (NCIA), prvostupňovú užívateľskú podporu pre špecializovaný softvér a v neposlednom rade aplikáciu bezpečnostných opatrení v súlade s direktívami NATO.

Príslušníkov DCM-C v Turecku poctil dňa 22.11.2013 návštevou pridelenec obrany Slovenskej republiky v Turecku, Gruzínsku a Iráne so sídlom v Ankare brigádny generál  Jozef VIKTORÍN spolu s jeho zástupcom plukovníkom Ing. Martinom SOVIČOM."

Pri tejto príležitosti sa osobne stretol s veliteľmi jednotiek participujúcich krajín NATO v Turecku a prijal  od nich pozitívne referencie na pôsobenie našich profesionálnych vojakov. Bola vyzdvihnutá ich vysoká profesionalita a ústretovosť pri zabezpečovaní spojenia a plnení ďalších úloh súvisiacich s vyslaním.

Pridelenec obrany Slovenskej republiky počas návštevy taktiež vyzdvihol ich vzornú reprezentáciu Slovenska a profesionálne plnenie úloh v prospech Severoatlantickej aliancie. Spokojnosť bolo cítiť aj z jeho slov v liste adresovanom veliteľovi jednotky DCM C:

 “Príslušníci vašej jednotky plnia úlohy v mieste pôsobenia veľmi dobrým spôsobom. Vaši vojaci sú príkladom, že aj taká krajina akou je Slovenská republika vie plniť všetky úlohy, ktoré jej vyplývajú z medzinárodného postavenia a členstva v NATO. Sú vysoko pozitívne vnímaní aj ostatnými príslušníkmi základne v Turecku a sú stmeľovacím faktorom aj pri ostatných aktivitách, ktoré sú na základni organizované.”

 Na záver návštevy poprial pridelenec obrany Slovenskej republiky v Turecku vojakom veľa pracovných úspechov v ďalšej odbornej príprave a štastný návrat domov.

 Jednotka DCM C je začlenená do štruktúry NATO a je jedným z 18 nasaditeľných modulov KIS pod velením NATO skupiny pre komunikačné a informačné systémy (NATO CIS Group), ktorá spadá priamo pod Spoločné operačné veliteľstvo SHAPE (ACO SHAPE). Z tohto postavenia jednotke vyplývajú aj jej úlohy a to KIS podpora pre všetky NATO operácie, vrátane cvičení a taktiež KIS podpora nasadených veliteľstiev NATO.

 

 

 


Nasadenie príslušníkov DCM C v ACTIVE FENCE v Turecku

Autor: por.Ing.Peter IVAN , Foto: ZaMKIS - Dátum: 05.12.2013
Čítanosť: 9514
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share