Preskocit navigáciu

Ukončenie ďalšej etapy prípravy MSF SFAT


Ukončenie ďalšej etapy prípravy MSF SFAT

Príslušníci poradenského tímu (ďalej len SFAT) ukončili prvú etapu prípravy a výcviku počas nasadenia. Cieľom tejto etapy bolo absolvovanie odborného výcviku, ktorý poskytujú koaličné jednotky v priestore operácie ISAF v provinciách Kandahár a Helmand. Išlo prioritne o pochopenie komplexnosti prostredia a možné hrozby, ktoré môžu očakávať pri plnení úloh.

Hlavnými výcvikovými úlohami boli činnosti, postupy a koordinácia pri vzniku mimoriadnych situácií spojených s výbuchom nástražného systému počas konvoja. Príslušníci SFAT si reálne precvičili na simulátore prevráteného vozidla extrakciu a prvotné pokyny súvisiace so zabezpečením svojho perimetra ochrany a obrany. Zároveň boli oboznámení s problematikou a použitím nástražných výbušných systémov v ich priestore nasadenia. Taktiež sa oboznámili s vozidlami MRAP MAXX PRO a ich špeciálnym vybavením (rušičky, rádiostanice a pod.), ktoré budú využívať pri presunoch a výcviku. Slovenský SFAT pod vedením podplukovníka Štefana Acsaia bude od januára 2014 mentorovať partnerskú jednotku Afganskej armády v provincii Zábul. Táto jednotka bude plniť kľúčové úlohy aj pri zabezpečení poriadku a bezpečnosti pri budúcich prezidentských voľbách. Tieto voľby budú kľúčové z pohľadu smerovania Afganistanu do budúcnosti. Jednotka SFAT v súčasnosti zahájila druhú etapu svojho výcviku, ktorá je zameraná na zoznámenie so svojím priestorom operácie.


Ukončenie ďalšej etapy prípravy MSF SFATUkončenie ďalšej etapy prípravy MSF SFATUkončenie ďalšej etapy prípravy MSF SFATUkončenie ďalšej etapy prípravy MSF SFATUkončenie ďalšej etapy prípravy MSF SFATUkončenie ďalšej etapy prípravy MSF SFAT

Autor: VePS OS SR , Foto: OS SR - npor. Zdeno Luterančik - Dátum: 06.12.2013
Čítanosť: 7370
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share