Preskocit navigáciu

Pomož iným – pomôžeš sebe


Pomož iným – pomôžeš sebe

Zbierku oblečenia pre tých, ktorí majú menej šťastia ako väčšina z nás, v mesiaci november zorganizovali príslušníci topoľčianskej 1. mechanizovanej brigády (1.mb).

 

„V tomto adventnom období bolo naším hlavným cieľom ukázať záujem o tých, ktorí nie sú takí požehnaní ako my,“ vysvetlil motív zbierky štábny kaplán brigády poručík Radoslav Takáč. Po vyzbieraní všetkých vecí 19. decembra vojenský kaplán osobne navštívil bývalý premonštrátsky kláštor v Kláštore pod Znievom, aby v mene veliteľa 1. mb plukovníka gšt. Jána Bujňáka a v mene všetkých, ktorí sa spolupodieľali na zbierke, odovzdal vyzberaný materiál pre ľudí bez prístrešia.

 

V súčasnosti v jednom z najväčších útulkov pre ľudí bez prístrešia na Slovensku, ktorí si zabezpečujú prevažnú časť prác v kláštore sami od základnej starostlivosti o seba, preberania zodpovednosti za iných, domácich prác, starostlivosti o zvieratá až po údržbu a opravy budov, sme dokázali vyčarovať nielen úsmev na tvárach, ale hlavne vnútorný pokoj a spokojnosť na duši,“ priblížil Takáč.

 

Ako uviedol štatutár občianskeho združenia Dobrý pastier a zároveň aj duchovný otec  Vladimír Maslák, ktorý sa nezištne stará o „zblúdilé ovečky“, verí, že takýto život ľudí viditeľne formuje. „Hoci nejde všetko naraz, premeny sa u obyvateľov dejú každý deň, vďaka viere, porozumeniu a láske, ktorej sa im dostáva,“ uzavrel Maslák.

 

Útulok v Kláštore pod Znievom vznikol s podporou Biskupského úradu v Banskej Bystrici. Toto zariadenie pomáha ľuďom, ktorí sa ocitli na dne, zostali bez prístrešia, liečili sa zo závislosti od alkoholu alebo drog a nemohli nájsť cestu späť.  V útulku žije 186 ľudí, väčšinou muži. K útulku patrí aj takzvaný dom na polceste pre tých, ktorí si už našli zamestnanie a vracajú sa pomaly do života, dom opatrovateľskej služby pre zdravotne postihnutých a ženský útulok. Ten sa nachádza v susednej obci Vrícko. Žije v ňom desať, väčšinou starších žien, o ktoré sa starajú rehoľné sestry.

 

„Ľudskosť ešte celkom nevymizla a za nezištnú pomoc  pre ľudí bez prístrešia v Kláštore pod Znievom v podobe materiálneho zabezpečenia vám všetkým chceme vysloviť veľké Pán Boh zaplať,“ odkazuje kaplán.


Pomož iným – pomôžeš sebePomož iným – pomôžeš sebePomož iným – pomôžeš sebePomož iným – pomôžeš sebePomož iným – pomôžeš sebePomož iným – pomôžeš sebe

Autor: npor. Mgr. Markéta Grácová , Foto: npor. Mgr. Markéta Grácová, des. Mário Mišák, rpv 1.mb - Dátum: 19.12.2013
Čítanosť: 6290
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share