Preskocit navigáciu

Minister Glváč odovzdal vojakom nové terénne vozidlá


Minister Glváč odovzdal vojakom nové terénne vozidlá

Minister obrany SR Martin Glváč dnes vojakom v Nemšovej odovzdal do užívania 30 nových terénnych vozidiel Tatra 815 a Aktis. 19 vozidiel Tatra 815 – 7 vyrobil pre rezort obrany Vojenský opravárenský podnik v Trenčíne. Vozový park ozbrojených síl sa rozšíril aj o 11 nových áut Aktis. Oba typy nahradia zastarané PV3S.

„Verím, že vojakom budú dobre slúžiť a že sa v roku 2014 stretneme pri takejto príležitosti viackrát. Príslušníkom ozbrojených síl želám veľa šťastných kilometrov a najmä to, aby sa tieto autá využívali predovšetkým v mierových podmienkach,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč. Ako ďalej zdôraznil, nahradenie zastaranej techniky a výzbroje je jednou z priorít vedenia rezortu obrany.

Šéf rezrotu obrany zároveň vyzdvihol, že oba druhy automobilov boli vyrobené na Slovensku. „Akákoľvek práca pre slovenské firmy je určite dôležitá,“ povedal.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Petra Vojteka majú staré vozidlá tohto typu, ktoré vojaci používajú, 20 a viac rokov. „Tieto nové vozidlá sú moderné, je možné použiť ich nielen v zahraničných misiách, ale aj v rámci domáceho krízového manažmentu. Dokážeme sa na nich prepravovať cez zaplavené územia alebo v oblastiach, kde sa bežnou technikou nevieme dostať. Sú to skutočne vojenské vozidlá na úrovni a spĺňajú všetky požiadavky, “ vysvetlil.

Ťažké terénne autá Tatry boli na základe požiadavky ozbrojených síl pridelené do útvarov v Michalovciach, v Rožňave, v Kuchyni, v Nitre, v Sliači, v Hlohovci, v Novákoch, v Žiline a pre opravárenský prápor a prápor výcviku v Martine.

Stredné terénne vozidlá sú určené pre útvary v Trebišove, v Michalovciach, v Kuchyni, vo Zvolene, v Sliači, v Martine, v Nemšovej a v Žiline.

Nové vozidlá sú plne využiteľné napríklad v rámci domáceho krízového manažmentu, napríklad ako prepravný prostriedok pri riešení evakuácie obyvateľstva z postihnutých oblastí. Moderná konštrukcia vozidiel, použité súčiastky ako aj úžitkové vlastnosti týchto vozidiel zabezpečujú pri plnení úloh plnú kompatibilitu s ostatnými členskými štátmi NATO.

Výhodou vozidiel Tatra je mimo iného tiež posilnenie ochrany posádky, pretože na tieto autá je možné aplikovať súpravy na zvýšenie odolnosti vozidla a tým zvýšiť úroveň ich balistickej a protimínovej ochrany.


Minister Glváč odovzdal vojakom nové terénne vozidláMinister Glváč odovzdal vojakom nové terénne vozidláMinister Glváč odovzdal vojakom nové terénne vozidláMinister Glváč odovzdal vojakom nové terénne vozidláMinister Glváč odovzdal vojakom nové terénne vozidláMinister Glváč odovzdal vojakom nové terénne vozidláMinister Glváč odovzdal vojakom nové terénne vozidláMinister Glváč odovzdal vojakom nové terénne vozidlá

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 16.01.2014
Čítanosť: 8932
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share