Preskocit navigáciu

M. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničí


M. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničí

Spôsobilosti, ktoré majú naše ozbrojené sily v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) sú vysoko cenené nielen doma, ale aj v zahraničí. Uviedol to dnes minister obrany SR Martin Glváč po tom, ako sa v špičkovom výcvikovom stredisku v Zemianskych Kostoľanoch oboznámil s prípravou jednotky chemikov vyčlenenej pre Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) na rok 2015.
Ministra obrany počas jeho návštevy vo výcvikovom stredisku sprevádzal aj veliteľ pozemných síl brigádny generál Ondřej Novosad, ktorého chemici práve v Zemianskych Kostoľanoch cvičia a pripravujú sa na pohotovosť.

„Myslím, že chemici sú jednou z pých našich ozbrojených síl. Dnes sme mali možnosť vidieť výcvik 55 vojakov z Rožňavy, ktorí budú v budúcom roku v pohotovosti pre Organizáciu pre zákaz chemických zbraní,“ povedal minister Glváč. Ako ďalej priblížil v priestoroch cvičiska v Zemianskych Kostoľanoch bolo od jeho poslednej rekonštrukcie vycvičených 5000 zahraničných vojakov, z ktorých 1500 bolo zo Severoatlantickej aliancie. „Toto jedinečné centrum sa snažím propagovať na všetkých rokovaniach so zahraničnými partnermi,“ ubezpečil šéf rezortu obrany.

Ako vysvetlil veliteľ práporu RCHBO podplukovník Oliver Toderiška v najkritickejších prípadoch je jednotka našich chemikov pre OPCW pripravená byť v mieste nasadenia do 5 dní. „V tomto roku tiež držíme hotovosť NRF pre Severoatlantickú alianciu, kde 112 ľudí je spôsobilých zasiahnuť pri akejkoľvek situácii radiačného, chemického, alebo biologického ohrozenia,“ uviedol veliteľ. Z doterajších zásahov našich chemikov spomenul napríklad vojnu v Perzskom zálive, kde pôsobili v rámci českolovensého práporu, ale viaceré zásahy pri požiaroch v rámci Slovenska.

Vojak vyslaný do kontaminovaného územia vie detekovať, o akú skupinu toxických chemických látok sa jedná, akým spôsobom sa dá dekontaminovať a tiež určiť a vytýčiť smrteľné pásmo, pásmo ohrozenia a určiť, kam sa bude ďalej kontaminácia posúvať. „Taktiež sú prvotnými vojakmi, ktorí dávajú vzorky do laboratórií, kde sa určuje ďalší postup pre prípadne zasiahnuté osoby, ktoré boli v priestore ohrozenia,“ vysvetli pplk. Toderiška.

Výcvik 55 špecialistov RCHBO, ktorí sú zaradení do jednotky vyčlenenej pre OPCW na rok 2015 prebieha vo Výcvikovom a testovacom centre Radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Zemianskych Kostoľanoch. Jednotka slovenských špecialistov môže byť v prípade potreby nasadená v rámci humanitárnej operácie Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Je pripravená rýchlo reagovať na vzniknutú hrozbu použitia chemických zbraní, ako aj pri odstraňovaní následkov ich použitia.


M. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničíM. Glváč: Spôsobilosti našich chemikov sú vysoko cenené doma aj v zahraničí

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 11.03.2014
Čítanosť: 7639
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share