Preskocit navigáciu

Ženisti stavajú plot v Zemianskych Kostoľanoch


Ženisti stavajú plot v Zemianskych Kostoľanoch
Príslušníci seredského ženijného práporu už tretí mesiac budujú oplotenie okolo vojenských objektov v Zemianskych Kostoľanoch. Podľa veliteľa práporu podplukovníka Dalibora Jelínka takýmto spôsobom šetria prostriedky rezortu ( nemusí to robiť žiadna civilná firma) a navyše si ženisti precvičia svoje zručnosti v mnohých odbornostiach. „Všetky práce robia v rámci svojho odborného výcviku,“ konštatuje veliteľ práporu.
V súčasnosti plní úlohy na Hornej Nitre skupina štyroch desiatok vojakov pod velením poručíka Štefana Kopáča. Vojaci zo Serede museli najskôr vyklčovať priestor okolo starého plotu, ktorý bol už zarastený. Na niektorých miestach už vôbec neplnil svoju úlohu a dovoľoval pohyb lesnej zveri do vojenského priestoru. Následne odstránili zvyšky starého plotu. Až potom mohli pristúpiť k budovaniu nového. Vojaci obnovujú plot na úseku 1 600 metrov v náročnom horskom teréne. Všetok materiál musia na mnohé úseky pracoviska vynosiť ručne, lebo technika sa tam nedostane. Tak tomu bolo aj pri betónovaní stĺpov, keď vedro s betónom prešlo mnohými rukami v lesnom poraste. Na oplotenie využívajú nielen pletivo, upevnené medzi zabetónovanými stĺpmi, ale aj rúry, ktoré kedysi využíval útvar potrubnej prepravy.

Veliaci poddôstojník opevňovacej čaty rotmajster Marián Kostra, ktorý patrí medzi tých vojakov čo sú pri prácach od samého začiatku pripomína, že využívajú rúry dlhé šesť metrov. Avšak len na úsekoch, kde je pomerne rovný terén. Napriek náročným podmienkam ide práca vojakom zo Serede od ruky. Aj vďaka úsiliu rotného Petra Hencela, desiatnikov: Petra Palšu, Mareka Laca, Tomáša Šveca a Róberta Šúňa či slobodníka Jozefa Geralského. V súčasnosti plnia úlohy na Hornej Nitre predovšetkým príslušníci 3. a 4. ženijnej technickej roty, 6. roty a pontónovej roty. Pri práci im neraz robí spoločnosť lesná zver. Najmä diviaky, daniele, jelene a srny.


Ženisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych KostoľanochŽenisti stavajú plot v Zemianskych Kostoľanoch

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 30.04.2014
Čítanosť: 6694
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share