Preskocit navigáciu

Pripomenuli sme si ukončenie 2.svetovej vojny


 Pripomenuli sme si ukončenie 2.svetovej vojny

      Prečitaním rozkazu prezidenta Slovenskej republiky a slávnostným nástupom si príslušníci a zamestnanci veliteľstva 2. mechanizovanej brigády dnes, 7. mája 2014 pripomenuli ukončenie 2. svetovej vojny v Európe a víťazstvo nad fašizmom.
       Uplynulo už 69. rokov od najrozsiahlejšieho a najtragickejšieho ozbrojeného konfliktu v dejinách ľudstva – druhej svetovej vojny a definitívnej porážky nacistického Nemecka a jeho spojencov protifašistickou koalíciou. V tomto boji sa zúčastnilo mnoho národov, ktoré bojovali proti nacistickej hrozbe s jediným cieľom – poraziť ju. Do vojny bolo postupne zatiahnutých viac ako šestdesiat štátov a bojové operácie sa viedli na troch kontinentoch a takmer v celej tichomorskej Oceánii. Toto vojnové besnenie nepostihlo len vojakov na fronte, ale aj civilné obyvateľstvo a celkovo si vyžiadalo nebývalé rozmery, približne 60 miliónov životov. Navyše vo vojnových operáciách boli zničené nevyčísliteľné materiálne aj kultúrne hodnoty.
      Vo svojom príhovore veliteľ 2. mechanizovanej brigády plukovník Michalko zdôraznil, že účelom tohto sviatku je tiež nezabudnúť na to, aké hrôzy sa vtedy udiali.
      Preto práve dnes s úctou a rešpektom spomíname na všetkých, ktorí pre našu slobodnú budúcnosť obetovali to najcennejšie – svoje životy a zdravie.
       V závere slávnostného nástupu boli pri tejto príležitosti prečítané výpisy z rozkazu náčelníka Generálneho štábu OS SR a udelení vojenských medailí a odznakov náčelníka Generálneho štábu OS SR dvom príslušníkom veliteľstva 2. mechanizovanej brigády a odovzdané jej veliteľom, plukovníkom Martinom Michalkom.


Pripomenuli sme si ukončenie 2.svetovej vojnyPripomenuli sme si ukončenie 2.svetovej vojnyPripomenuli sme si ukončenie 2.svetovej vojnyPripomenuli sme si ukončenie 2.svetovej vojnyPripomenuli sme si ukončenie 2.svetovej vojny

Autor: npor. Ing. Jaroslav Melega , Foto: npor. Ing. Jaroslav Melega - Dátum: 07.05.2014
Čítanosť: 6020
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share