Preskocit navigáciu

Poradcovia v Afganistane v spoločných operáciách s Afgancami


Poradcovia v Afganistane v spoločných operáciách s Afgancami

V procese poradenstva slovenskej jednotky SFAT (Security Force Advisory Team), zameranej na pomoc afganskej jednotke rýchleho nasadenia MSF (Mobile Strike Force) došlo k výraznému kroku vpred. Po dvoch mesiacoch prípravy a školenia afganských partnerov, štvrtý prápor MSF začal vykonávať pravidelné operácie v provincii Kandahár.

Slovenský poradenský tím, pod velením podplukovníka Štefana Acsaia, koordinuje spoločné operácie, ktorých sa zúčastňujú americké jednotky z 1. pešieho práporu „Red Warriors“ 12. pešieho pluku, jednotky afganského práporu MSF a členovia slovenskej SFAT jednotky. Úlohou týchto operácií je monitorovať okolité okresy a budovať dôveru afganských bezpečnostných síl.

V uplynulých dňoch sa veliteľ Acsai zúčastnil tzv. „bezpečnostnej shuri“ v okrese Daman. Shura je tradičné afganske stretnutie, kde predstavitelia miestnych obcí diskutujú o problémoch a dôležitých témach. Je založená na účasti pilierov afganských bezpečnostných síl: Afganskej národnej armády, Afganskej národnej polície a Národného riaditeľstva pre bezpečnosť. Stretnutie sa konalo na okresnom veliteľstve Daman pod vedením guvernéra Alhaja Shadi Khan Nooriho. Hlavnou úlohou slovenských poradcov bolo koordinovať rozhovory medzi bezpečnostnými zložkami a dohodnúť spoločnú operáciu v okrese Daman.

„Je to pre nás poradcov nová skúsenosť. Teší nás, že sme sa dohodli s miestnymi predstaviteľmi a ostatnými bezpečnostnými zložkami o prítomnosti MSF práporu v tomto okrese. Najviac skúseností získajú vojaci v teréne. Naším cieľom je pomáhať im s plánovaním, ako aj vykonaním operácií a aj naďalej pripravovať vojakov v potrebných kurzoch,“ vyjadril svoj postoj veliteľ Acsai.

Po ukončení shuri sa americkí, afganskí a slovenskí vojaci presunuli do neďalekej dediny, aby skontrolovali jej bezpečnosť. Približne kilometer pred dedinou vojaci zosadli z vozidiel a vykonali pešiu patrolu a so západom slnka sa koaličné jednotky vrátili späť na základňu Kandahár.


Poradcovia v Afganistane v spoločných operáciách s AfgancamiPoradcovia v Afganistane v spoločných operáciách s AfgancamiPoradcovia v Afganistane v spoločných operáciách s AfgancamiPoradcovia v Afganistane v spoločných operáciách s AfgancamiPoradcovia v Afganistane v spoločných operáciách s AfgancamiPoradcovia v Afganistane v spoločných operáciách s AfgancamiPoradcovia v Afganistane v spoločných operáciách s AfgancamiPoradcovia v Afganistane v spoločných operáciách s AfgancamiPoradcovia v Afganistane v spoločných operáciách s Afgancami

Autor: OS SR - npor. P. Poldruhák , Foto: autor - Dátum: 14.05.2014
Čítanosť: 6408
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share