Preskocit navigáciu

Pietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojny


Pietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojny

       Uplynulo už 69. rokov od konca najrozsiahlejšieho a najtragickejšieho ozbrojeného konfliktu v dejinách ľudstva – druhej svetovej vojny a definitívnej porážky nacistického Nemecka a jeho spojencov protifašistickou koalíciou. Pri tejto príležitosti sa dňa 7. mája 2014 v Prešove uskutočnil pietny akt, spojený s položením vencov.
       Pred budovou Mestského úradu pri Pamätníku osloboditeľov na námestí mesta Prešov sa v tento deň stretli mnohí, ktorí svojou účasťou prišli vzdať úctu a vďaku všetkým, ktorí sa zapojili do bojov za slobodu tejto krajiny a ktorí za ňu neváhali položiť aj svoj život.
Spomienkového stretnutia sa zúčastnil aj veliteľ 2. mechanizovanej brigády plukovník Martin Michalko, spolu s hlavnými predstaviteľmi prešovskej samosprávy, štátnej správy
a členmi Zväzu vojakov Slovenskej republiky - klub Prešov. Medzi účastníkmi stretnutia z radov širokej verejnosti nechýbali ani priami svedkovia a účastníci tejto vojny. 
       Po odznení štátnych hymien a výstrelov čestných sálv, ktoré zabezpečovali profesionálni vojaci prieskumnej roty 2. mechanizovanej brigády, sa účastníci presunuli k Pamätníku obetiam gestapa na Konštantínovej ulici, aby aj na tomto pietnom mieste vyjadrili úctu obetiam gestapa.
        Nielen organizovanie takýchto osláv, ale aj prednesené slová vyvolávali v srdciach zúčastnených tichú spomienku na týchto hrdinov, ktorí zahynuli počas najväčšej tragédie
v dejinách ľudstva. Príslušníci 2. mechanizovanej brigády, okrem pietnej spomienky v meste Prešov, vzdali hold padlým aj v ďalších mestách – Sabinov, Kežmarok, Bardejov, Trebišov, Michalovce a Humenné, čím prispeli k dôstojnému priebehu týchto pietnych stretnutí.
       Vážme si teda pamiatku tisícov slovenských mužov i žien a buďme hrdí na milióny príslušníkov Sovietskej armády a ďalších armádnych síl, ktorí oslobodili naše mestá i našu krajinu od hitlerovských vojsk a prispeli k úplnej porážke fašizmu. Je morálnou povinnosťou nás všetkých spolupracovať vo vzájomnej úcte a s vedomím spoluzodpovednosti za mier, slobodu, demokraciu a bezpečný život v našej krajine.


Pietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojnyPietne akty osláv ukončenia 2. svetovej vojny

Autor: npor. Ing. Jaroslav Melega , Foto: npor. Ing. Jaroslav Melega - Dátum: 12.05.2014
Čítanosť: 4774
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share