Preskocit navigáciu

Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb


Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb
Brigádnym mottom “Si vis pacem, para bellum”, teda “Ak chceš mier, buď pripravený na boj”, dnes 15. mája, v priestoroch posádkového cvičiska Lipovník pri Topožčanoch, začal výcvik príslušníkov Velitežstva 1. mechanizovanej brigády v strežbe z ručných zbraní.
Po úvodných slovách riadiaceho zamestnania, náčelníka Odboru plánovania a riadenia operácií brigády podplukovníka Petra Bagačku, ktorý oboznámil cvičiacich s tematikou, podmienkami plnenia jednotlivých cvičení strelieb a dôslednosou pri dodržiavaní bezpečnostných opatrení, bola zdokonažovacia príprava velitežstva 1.mb rozdelená do šiestich pracovísk s následnou rotáciou cvičiacich. 
V rámci celodenného zamestnania boli všetci cvičiaci preverení zo základných bojových zručností. Prekonávali označený kontaminovaný priestor v ochranných pláštenkách a maskách, v rámci taktickej prípravy vykonávali kontakt s nepriatežom. Pomedzi strelecké nácviky boli účastníci preskúšaní aj z manipulácie so zbraňou. V poradí tretím pracoviskom bola topografická príprava, v rámci ktorej cvičiaci spracovali schematické náčrty a výpočty trasy pochodu a pomocou mapy určovali vzdialenosti a polohy vlastného stanoviša. Ďalšou súčasou prípravy májových strelieb bola spojovacia príprava na tému organizácia spojenia, ktorá preverila vojakov z dodržiavania prevádzkovej disciplíny počas pochodu. Šieste pracovisko patrilo zdravotníckej príprave, zameranej na nové postupy poskytnutia prvej pomoci, akými sú automatický externý defibrilátor, hypotermia a novozavedených postupov pri kardio-pulmonálno-cerebrálnej resuscitácii.
Májová zdokonažovacia príprava príslušníkov velitežstva brigády zo strelieb z ručných zbraní bola, z cvičenia v strežbe zo samopalu z miesta na miznúce, pohyblivé a pevné ciele, hodnotená výborne u vyše polovice striežajúcich a ostatní boli hodnotení dobre. Z cvičenia v strežbe z pištole na nekryte ležiacu figurínu s kruhmi na 25 metrov boli cvičiaci hodnotení výsledkom dobre.
Všetky dosiahnuté výsledky svedčia o tom, že takmer štyridsiati príslušníci velitežstva topožčianskej brigády k strežbám pristupovali s maximálnou zodpovednosou a príprava i celkový priebeh zamestnaní boli na vežmi dobrej úrovni.

Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb Mesiac máj u velitežstva brigády aj v znamení strelieb

Autor: npor. Mgr. Markéta Grácová , Foto: npor. Mgr. Markéta Grácová - Dátum: 15.05.2014
Čítanos: 4785
Verzia pre tlač

Skoči na menu


Share