Preskocit navigáciu

Záverečný výcvik jednotky ISAF


Záverečný výcvik jednotky ISAF

V týchto dňoch vrcholí príprava 11. rotácie Ženijnej jednotky ISAF záverečným sústredeným výcvikom, vo Vojenskom výcvikovom priestore Turecký Vrch a Vojenskom výcvikovom priestore Kuchyňa, pred jej vyslaním na plnenie úloh v zahraničí.

Ženijná jednotka ISAF je určená na vykonávanie odmínovacích prác, horizontálnych stavebných prác, rekonštrukciu a opravu letísk, malých terénnych úprav a opevňovacích prác.

Záverečný sústredený výcvik je zameraný, na prehĺbenie praktických návykov a vedomostí pri práci so stavebnou technikou, ženijným materiálom a muníciou, pri vykonávaní odmínovania terénu, plnenie odborných úloh týkajúcich sa logistickej a zdravotníckej podpory a praktické precvičenie činnosti pri plnení úloh v súlade s mandátom jednotky. Výcvik pripravovanej jednotky je vykonávaný s identickou technikou, materiálom a výzbrojou ako v mieste nasadenia. Po prvý krát prebieha výcvik jednotky s použitím nosného modulárneho systému. Systém výrazne zvýšil ochranu, pohyblivosť a výbavu jednotlivca, ktoré sú dôležité pri plnení náročných úloh v misii.

Dňa 21. marca sa príslušníci cvičiacej jednotky po náročnom celodennom výcviku z taktickej prípravy na tému Presuny a ochrana konvojov, vo večerných hodinách zúčastnili prvého kola volieb prezidenta Slovenskej republiky.

V nasledujúcich dňoch okrem iného jednotku čaká výcvik v streleckej príprave, odmínovacie práce s použitím ostrej ženijnej munície a budovanie ochranných stavieb.

Hlavným cieľom tohto výcviku je zdokonalenie rozhodovacieho procesu veliteľov a zladenie jednotky, pri zvýšenej fyzickej a psychickej záťaži, za sťažených podmienok približujúcich sa realite.

Výcvik vyvrcholí záverečným odborno-taktickým cvičením v dňoch 31.marca a 1. apríla 2009.

Pripravovaná jednotka bude odlietať do priestoru pôsobenia Kandahár v Afganistane v mesiaci jún 2009.


Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2Foto2Foto3Foto3Foto3Foto3

Autor: npor. Ing. Ján HRONEC , Foto: npor. Ing. Ján HRONEC - Dátum: 23.03.2009
Čítanosť: 14615
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share