Preskocit navigáciu

Bilaterálne rokovanie veliteľov pozemných síl


Bilaterálne rokovanie veliteľov pozemných síl

V stredu 25. júna 2014 pricestoval na dvojdňovú pracovnú návštevu Slovenskej republiky brigádny generál Gábor Böröndi, zástupca veliteľa spoločných obranných síl Maďarska, ktorý je zároveň veliteľom pozemných síl.

Brigádny generál Gábor Böröndi v prvý deň návštevy zavítal na Veliteľstvo pozemných síl OS SR v Trenčíne, kde ho privítal veliteľ pozemných síl brigádny generál Ondřej Novosad. Počas návštevy veliteľstva sa stretol s hlavnými funkcionármi a v brífingu bol oboznámený so štruktúrou a poslaním pozemných síl, s prioritami a rozhodujúcimi úlohami na tento rok, ako aj s hlavnými druhmi techniky. V rámci rokovania velitelia rokovali i ďalšej vzájomnej spolupráci v oblasti výcviku na roky 2015 a 2016. Zároveň bola maďarskému generálovi poskytnutá informácia o výhodách členstva v organizácii FINABEL za účelom prizvania maďarských obranných síl za člena tejto organizácie (pozn. FINABEL je organizácia zaoberajúca sa tvorbou doktrinálneho prostredia pozemných síl členských krajín EÚ). Rozšírenie organizácie FINABEL o nových členov z radov krajín EÚ je hlavnou úlohou Slovenska počas doby trvania predsedníctva.

Dvojdňová pracovná návšteva brigádneho generála Gábora Böröndiho pokračovala na ďalší deň návštevou vojenského výcvikového priestoru Lešť. Riaditeľ odboru špeciálneho výcviku podplukovník Jaroslav Marko oboznámil brigádneho generála Böröndiho, ako aj ďalších slovenských generálov vo výslužbe, s poslaním a štruktúrou centra a po skončení brífingu sa hostia presunuli priamo do terénu medzi cvičiace jednotky 22. mechanizovaného práporu, ktorá boli práve podrobované certifikácii podľa previerky CREVAL v rámci prípravy NRF 2015. Vo výcvikovom priestore mali ďalej možnosť vidieť dynamickú ukážku inštruktorov v zastavanom priestore, ukážku boja v zastavanom priestore, ako aj ukážku priestorov vykonania cvičenia mechanizovanej práporovej skupiny, ktoré sa uskutoční v budúcom roku aj za participácie maďarských obranných síl.


Bilaterálne rokovanie veliteľov pozemných sílBilaterálne rokovanie veliteľov pozemných sílBilaterálne rokovanie veliteľov pozemných sílBilaterálne rokovanie veliteľov pozemných sílBilaterálne rokovanie veliteľov pozemných sílBilaterálne rokovanie veliteľov pozemných sílBilaterálne rokovanie veliteľov pozemných sílBilaterálne rokovanie veliteľov pozemných síl

Autor: sekretariát velPS , Foto: sekretariát velPS - Dátum: 26.06.2014
Čítanosť: 5735
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share