Preskocit navigáciu

Slováci po prvý raz na kurze Komando


Slováci po prvý raz na kurze Komando
V roku 2005 sa začala písať vo VVP Boletice v južných Čechách história kurzu Komando, ktorý je u našich západných susedov najtvrdším druhom výcviku. Vtedy bol organizovaný brigádou rýchleho nasadenia a zúčastnili sa na ňom aj ďalšie špeciálne zložky českej armády. V súčasnosti ho organizuje brnianska vojenská akadémia na svojom pracovisku vo Vyškove a v blízkom výcvikovom priestore.
Kurz organizujú dva razy do roka v dĺžke jeden mesiac (cca 30 dní) a predchádzajú mu náročné výberové testy. „V tomto roku česká strana ponúkla Slovensku po prvý raz možnosť zúčastniť sa spomínaného kurzu Komando. Preto sme v Centre výcviku Lešť zorganizovali od 18. do 22. augusta pre príslušníkov pozemných síl výberové zamestnanie. Poriadne preverí ich fyzické i psychické predpoklady zvládnuť nástrahy kurzu,“ zdôrazňuje veliaci poddôstojník pozemných síl OS SR štábny nadrotmajster Rastislav Bodnár.
Zamestnania sa zúčastňujú vojaci z útvarov pozemných síl v hodnostiach od desiatnika až po poručíka. Sú medzi nimi starší špecialisti, operátori, velitelia družstiev i čiat. Všetci museli zvládnuť náročný program. Čakala ich telesná a špeciálna príprava (zhyby, kľuky, ľah – sed, drepy, šplh, prekážková dráha CIZMA, beh komando na 8 kilometrov so záťažou, plávanie v poľnej uniforme, presun na 20 kilometrov podľa mapy so záťažou 20 kilogramov), taktická i strelecká príprava, ako aj vojensko – praktické lezenie.
 
Na zamestnaní sa zúčastnili aj zástupcovia organizátora kurzu Komando z Čiech nadporučík Jan Kratochvíl a práporčík Václav Přichystal. Podľa riadiaceho zamestnania a predsedu výberovej komisie štábneho nadrotmajstra Bodnára pomohli s úpravou niektorých prekážok a ďalších detailov, aby jednotlivé disciplíny verne kopírovali to, čo bude troch najlepších slovenských zástupcov čakať na Morave vo výcvikovom priestore pri Vyškove. Trojica najskôr absolvuje v septembri desaťdňové výberové konanie, aby sa potom tí najlepší mohli reálne zúčastniť v októbri samotného kurzu.

Kurz, ktorý rozvíja veliteľské schopnosti veliteľov malých jednotiek v reálnom taktickom prostredí v podmienkach psychického a fyzického stresu poriadne preverí ich pripravenosť. Len veľmi malé percento účastníkov v ňom uspeje (približne 10 až 15 percent) a môže si po jeho absolvovaní pripevniť na svoju maskovaciu uniformu nášivku Komando.


Slováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz KomandoSlováci po prvý raz na kurz Komando

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 21.08.2014
Čítanosť: 9182
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share