Preskocit navigáciu

Bojová jednotka so všetkým, čo k tomu patrí


Bojová jednotka so všetkým, čo k tomu patrí

Slovenský poradenský tím (SFAT) úspešne pokračuje v plnení svojej operačnej úlohy. Okrem svojej hlavnej úlohy, ktorou je poradenstvo pre jednotky rýchleho nasadenia Afgánskej národnej armády (MSF ANA), sa podieľa aj na organizovaní bezpečnostných stretnutí národných predstaviteľov s predstaviteľmi a veliteľmi bezpečnostných zložiek Afganistanu s veliteľmi koaličných síl NATO. Ich práca je náročná a vyžaduje dôslednosť a nasadenie, lebo všetky ich aktivity sú vykonávané mimo základne v reálnom operačnom prostredí.

Náš tím sa, pod velením podplukovníka Petra Michlíka, stáva neoddeliteľnou súčasťou rokovaní a sprostredkovateľom v plnení konkrétnych úloh z nich vyplývajúcich. Dôležitosť postavenia nášho tímu v procese plánovania, realizácie, ale aj kontroly plnenia jednotlivých úloh potvrdzujú vyjadrenia ich operačných veliteľov (USA Army), ale aj štatistiky vykonaných úloh a opatrení. Viac ako deväťdesiat výjazdov mimo operačnej základne KAF, účasť a zabezpečenie na siedmich bezpečnostných stretnutiach mimo základne, spoločné patrolovacie hliadky s jednotkami MSF ANA a USA Army, vykonanie šiestich špecializovaných kurzov a bojových strelieb jednotiek MSF ANA sú konkrétnym vyjadrením ich práce a nasadenia. K tomu však treba pripočítať poradenstvo pri rutinnom výcviku jednotiek a dennodennú rutinu pred odchodom a po návrate na základňu.

„Pred príchodom do Afganistanu som pociťoval obavy zo situácie v priestore operácie a rešpekt pred našou nastávajúcou úlohou. Dnes môžem z hrdosťou konštatovať, že vďaka profesionalite každého vojaka a súdržnosti sa nám úlohy darí plniť úspešne a bez toho, aby som čo len na chvíľu zapochyboval o schopnostiach a pripravenosti mojej jednotky," uvádza podplukovník Michlík.

„Vyjadrenia operačných veliteľov, faktografia a štatistiky, ale hlavne odhodlanie, ktoré vidím v ich očiach ma dennodenne presviedčajú, že jednotka SFAT je bojová jednotka so všetkým, čo k tomu patrí. Z operačného hľadiska som rád, že OS SR majú takéto operačné skúsenosti a po návrate ich môžeme naplno realizovať," uvádza veliteľ TF SLOVCON plukovník Zoltán Iboš.


Bojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patríBojová jednotka so všetkým, čo k tomu patrí

Autor: ISAF SLOVCON , Foto: autor - Dátum: 09.09.2014
Čítanosť: 4904
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share