Preskocit navigáciu

Českí a slovenskí vojaci sú dobre pripravení


Českí a slovenskí vojaci sú dobre pripravení

Prehlásil to predseda Vojenského výboru Európskej únie francúzsky generál Henri Bentégeat, keď sa prvý aprílový deň v najväčšom českom výcvikovom priestore Hradište (bývalý Doupov) oboznámil spoločne s ďalšími členmi delegácie spomínaného vojenského výboru s organizačnou štruktúrou, výzbrojou a prípravou Česko – Slovenskej bojovej skupiny Európskej únie. Hostia za účasti prvého námestníka ministerky obrany ČR Martina Bartáka, náčelníka Generálneho štábu Armády Českej republiky generálporučíka Vlastimila Piceka, náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Ľubomíra Bulíka videli dynamické i statické ukážky, zoznámili sa s úlohami cvičiaceho Veliteľstva síl (Force Headquarters) bojového zoskupenia a sledovali činnosť patroly pri napadnutí nepriateľom. Nasledovalo privolanie leteckej podpory ( predstavovala ju štvorica bojových vrtuľníkov Mi-24 českej armády) a následná evakuácia ranených z bojiska vrtuľníkom.

Medzinárodné cvičenie Collective Shield 2009, ktorého témou je: Česko - Slovenská bojová skupina EÚ v operácii na stabilizáciu, rekonštrukciu a vojenskú pomoc tretej krajine sa uskutočňuje naraz na niekoľkých miestach. Vo vojenskom výcvikovom priestore Hradište cvičí veliteľstvo síl, veliteľstvá komponentov a cvičiace jednotky, pozostávajúce najmä zo súčastí 4. brigády rýchleho nasadenia. Cvičenie sa uskutočňuje aj vo Vojenskom výcvikovom priestore Boletice, kde je predsunutá základňa, v Bechyni je dočasné poľné stanovište s heliportom, v Pardubiciach cvičí národný podporný prvok (NSE) a v Olomouci zasa operačné veliteľstvo Česko - Slovenskej bojovej skupiny. Slovenská časť bojovej skupiny cvičí vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť. Celkovo sa na cvičení, ktoré riadi generálmajor Hynek Blaško a jeho zástupcom je generálmajor Milan Maxim zúčastňuje vyše dvetisíc českých a vyše tristo slovenských vojakov.

Generál Bentégeat zdôraznil, že v súčasnosti má Európska únia celkom 15 bojových skupín. Vždy dve z nich sú pol roka v pohotovosti na nasadenie. Od prvého júla to bude okrem Česko - Slovenskej bojovej skupiny aj Francúzsko - Belgická ( tá je ale početne slabšia). V prípade potreby budú nasadené v okruhu 6 tisíc kilometrov od Bruselu. Zatiaľ ešte nemusela byť ani jedna zo skupín, ktoré boli v pohotovosti nasadená. „Bojové skupiny sú pripravované podľa rovnakých štandardov ako v NATO. Ich úlohou nie je nahrádzať Alianciu, ale v prípade potreby s ňou úzko spolupracovať, ako napríklad pri patrolovaní pri pobreží Somálska, byť nasadení v prípade, že operácia prejde spod NATO na EÚ, ako v Bosne a Hercegovine. Na základe toho, čo som videl som presvedčený, že českí a slovenskí vojaci v prípade nasadenia kvalitne splnia všetky úlohy operácie,“ uviedol Bentégeat.

História Česko - Slovenskej bojovej skupiny EÚ sa začala písať ešte na jeseň roku 2005, keď bolo podpísané komuniké o jej výstavbe. Generál Ľubomír Bulík zdôrazňuje, že pre vytváranie spoločnej bojovej skupiny sme si vybrali našich západných susedov pre jazykovú blízkosť, spoločnú bývalú históriu v jednom štáte a armáde, obdobnú výzbroj a vybavenie oboch armád. „Vytváranie spoločnej bojovej skupiny prinieslo pre naše ozbrojené sily nové skúsenosti a spôsobilosti, ktoré využijeme aj v blízkej budúcnosti. Veď už od začiatku budúceho roku budeme vytvárať s obdobnými silami a prostriedkami spoločnú bojovú skupinu s naším severným susedom Poľskom, s baltickými štátmi a Nemeckom,“ pripomína generál Bulík. Veliteľ spoločnej bojovej skupiny generálmajor Hynek Blaško ocenil úroveň pripravenosti vojakov oboch ozbrojených síl:. „ V prípade nasadenia mi bude cťou veliť týmto vojakom!“


Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2Foto2Foto3Foto3Foto3Foto3Foto4Foto4Foto4

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: MO SR - Jozef Žiak - Dátum: 02.04.2009
Čítanosť: 12451
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share