Preskocit navigáciu

Slávnostný nástup ku Dňu ozbrojených síl Slovenskej republiky


Slávnostný nástup ku Dňu ozbrojených síl Slovenskej republiky

V týchto septembrových dňoch si pripomíname pohnuté udalosti z rokov 1848 a 1849, ktoré sa natrvalo zapísali do histórie slovenského národa a bojov Slovákov o ich národné, sociálne a duchovné pozdvihnutie. Je ním práve historický zlom, kedy v roku 1848 v Brezovej pod Bradlom dosiahli slovenskí dobrovoľníci víťazstvo, na ktorého počesť oslavujeme 22. september ako Deň ozbrojených síl Slovenskej republiky. Pri tejto príležitosti sa v tento septembrový deň konalo vo veliteľstve Pozemných síl OS SR v Trenčíne slávnostné zhromaždenie príslušníkov pozemných síl OS SR a členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, zastúpených predsedom Oblastného výboru SZPB Jánom Holičkom a podpredsedom Tomášom Švecom.
Veliteľ pozemných síl brigádny generál Ondřej Novosad vo svojom príhovore nadviazal na odkaz slovenského dobrovoľníckeho zboru v bitke s cisárskymi jednotkami pri Brezovej pod Bradlom v roku 1848, ktoré prehĺbilo národné povedomie a revolučné cítenie Slovákov a iniciovalo ďalšie národnooslobodzovacie a národno-emancipačné aktivity, ktoré historicky vyústili do dnešnej slovenskej štátnosti. Zároveň odovzdal vybraným príslušníkom veliteľstva pozemných síl vojenské medaily a vojenské odznaky náčelníka Generálneho štábu OS SR za prácu odvedenú nielen v prospech veliteľstva, ale aj celých OS SR.
Na záver slávnostného zhromaždenia brigádny generál Ondřej Novosad položil spolu s členmi Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov vence pri pamätných tabuliach na Veliteľstve pozemných síl, čím si uctil pamiatku tých, ktorí v boji za slobodu a demokraciu položili vlastný život.


Slávnostný nástup ku Dňu ozbrojených síl Slovenskej republikySlávnostný nástup ku Dňu ozbrojených síl Slovenskej republikySlávnostný nástup ku Dňu ozbrojených síl Slovenskej republikySlávnostný nástup ku Dňu ozbrojených síl Slovenskej republikySlávnostný nástup ku Dňu ozbrojených síl Slovenskej republiky2

Autor: Sekretariát VePS , Foto: Sekretariát VePS - Dátum: 22.09.2014
Čítanosť: 5846
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share