Preskocit navigáciu

Uctenie si pamiatky zosnulých na Srbskom cintoríne


Uctenie si pamiatky zosnulých na Srbskom cintoríne

Pri príležitosti Pamiatky zosnulých sa 31. októbra 2014 uskutočnil pietny akt na Srbskom cintoríne v Trenčíne, ktorý je súčasťou mestského cintorína.
Pochovaní sú tam vojaci z prvej svetovej vojny. Pietneho aktu sa zúčastnil veliteľ pozemných síl OS SR brigádny generál Ondřej Novosad, za Slovenský zväz protifašistických bojovníkov Trenčín plk. v.v. Ing. Miroslav Ondráš, za Klub vojenských veteránov Trenčín plk. v.v. Ing. Peter Forgách, príslušníci Veliteľstva pozemných síl OS SR a profesionálni vojaci práporu podpory velenia Trenčín a zástupcovia mestskej samosprávy.
Pietny akt sa začal položením vencov. Príhovor na slová svätého apoštola Pavla Korinťanom (2 Kor 4, 14-5,1) mal vojenský dekan pplk. Mgr. Juraj Sitáš. V príhovore zdôraznil dôležitosť neviditeľných hodnôt, ktoré veľakrát podceňujeme a pritom sú nosné pre náš život. Zároveň povedal, že týmto stretnutím a modlitbou za zomrelých vojakov pomáhame ich dušiam k napredovaniu a rastu do večného života. Dôležité je, aby sme pamätali na tých, čo nás predišli do večnosti, lebo raz takúto pomoc budeme potrebovať aj my. Zdôraznil, že to nie je prejav chlapskej slabosti, ale práve naopak ľudskej sily.
Pietny akt sa ukončil modlitbou Otče náš a zapálením sviečok pri Pamätníku padlých vojakov.


Uctenie si pamiatky zosnulých na Srbskom cintoríne Uctenie si pamiatky zosnulých na Srbskom cintoríne Uctenie si pamiatky zosnulých na Srbskom cintoríne Uctenie si pamiatky zosnulých na Srbskom cintoríne

Autor: pplk. Mgr. Juraj Sitáš , Foto: SeVel - Dátum: 06.11.2014
Čítanosť: 5788
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share