Preskocit navigáciu

Spomienka na zosnulých, Deň veteránov i Deň zmierenia


Spomienka na zosnulých, Deň veteránov i Deň zmierenia

Sviatok všetkých svätých a deň Pamiatky zosnulých sú dňami, kedy spomíname na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Tieto dni sú pre mnohých plné smutných spomienok na blízkych, kolegov a kolegyne, ktorým choroba, alebo okamih tragickej udalosti v ich osobnom živote nedopriali dožiť sa dnešných dní.
Aj príslušníci 2. mechanizovanej brigády si 3. novembra 2014, vo vojenskej časti prešovského cintorína, uctili túto pamiatku s pokorou a úctou, a vzdali hold a pietu všetkým vojakom padlým vo vojnových konfliktoch počas oboch svetových vojen, ako aj vojakov zomrelým v novodobých dejinách OS SR.
Z pozvaných hostí sa spomienkového stretnutia zúčastnili generáli žijúci v prešovskej posádke, členovia Zväzu vojakov SR - klubu Prešov, veliteľ útvaru vojenskej polície Prešov pplk. Ľudovít Bálint, veliteľ práporu logistickej podpory pplk. Pavol Kobík, riaditeľ KR HaZZ Prešov plk. Ján Goliáš s riaditeľom OR HaZZ mjr. Martinom Václavekom, zástupcovia silových zložiek Colného úradu a Zboru väzenskej a justičnej stráže z Prešova, predstavitelia spoločnosti, ktorá sa stará o nemecké vojnové hroby pán Michal Bochin a pán Ján Tomko, zástupcovia mestskej samosprávy a rodinní príslušníci zomrelých vojakov.
Počas pietneho aktu spomienky na zomrelých vojakov si príslušníci OS SR v posádke Prešov pripomenuli aj svetový Deň veteránov, nazývaný aj Red Popies Day - Deň červených makov, ktorý siaha až k 11. novembru 1918. Vtedy v Compiegnskom lese vo Francúzsku o 11. hodine  a 11. minúte zaznela posledná salva pri podpise prímeria, ktoré ukončilo 1. svetovú vojnu. Symbolom utrpenia a hrôz tejto vojny sa stali divé červené maky, ktoré rástli na hroboch padlých vojakov.
„Preto aj pri tejto príležitosti naša spomienka patrí mužom a ženám v uniforme, na ktorých si už menovite nikto nespomína, ale zaslúžia si úctu a vďaku, lebo vo svojej vojenskej službe obetovali to najcennejšie, čím je človek obdarený, obetovali svoj život,“ povedal vo svojom príhovore zástupca veliteľa 2. mechanizovanej brigády plukovník Ján Parimucha.
Pietna spomienka bola zavŕšená modlitbami duchovných Ordinariátu OS a OZ SR a Ekumenickej pastoračnej služby v OS a OZ SR.
V poobedňajších hodinách príslušníci 2. mechanizovanej brigády navštívili hroby svojich zomrelých kolegov, pplk. Ľuboša Baluchu, npor. Adriany Joppovej a rtn. Stanislava Kozáka.
ČESŤ VAŠEJ PAMIATKE!


Spomienka na zosnulých, Deň veteránov i Deň zmiereniaSpomienka na zosnulých, Deň veteránov i Deň zmiereniaSpomienka na zosnulých, Deň veteránov i Deň zmiereniaSpomienka na zosnulých, Deň veteránov i Deň zmierenia

Autor: mjr. Michalov , Foto: kpt. Krenický - Dátum: 05.11.2014
Čítanosť: 4806
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share