Preskocit navigáciu

Uplynulo štvrťstoročie od pádu komunistického režimu


Uplynulo štvrťstoročie  od pádu komunistického režimu

17. november je medzníkom, ktorý predstavuje časový prelom medzi diktatúrou a medzi demokraciou a slobodou. Tento deň však nie je iba bežným dňom v kalendári. Pre našu spoločnosť predstavuje dôležitý historický zreteľ. Spoločnosť nabrala odvahu prejaviť slobodnú verejnú mienku, zjednotila sa a vymanila sa z pod nanútenej celistvosti, zvolila si slobodu a demokraciu.

Pri tejto príležitosti sa 18. novembra v Topoľčanoch uskutočnil slávnostný nástup všetkých príslušníkov a zamestnancov 1. mechanizovanej brigády. Po odznení hymny Slovenskej republiky a vyhlásení rozkazu prezidenta SR, si všetci prítomní pripomenuli dôležitosť tejto dvadsaťpäť ročnej významnej udalosti.

V ďalšej časti slávnostného zhromaždenia vystúpil zástupca veliteľa topoľčianskej brigády plukovník Zoltán Iboš, ktorý počas svojho prejavu zdôraznil, ako sa novembrové udalosti výrazne zapísali do novodobej histórie slovenského národa a zásadným spôsobom ovplyvnili ďalší politický vývoj na Slovensku a vo svete.

časný svet je zložitý, rovnako ako sloboda a demokracia, aj ony si vyberajú svoje dane. Ani sloboda ani demokracia nevytvárajú automaticky priestor na plnohodnotný život. Ony sú len podmienkami pre jeho dôstojnosť, ktoré závisia predovšetkým od toho, či dokážeme byť k sebe citliví, vnímaví, ohľaduplní a prajní,“ uviedol na záver Iboš.

Dnešným nástupom si príslušníci 1.mb pripomenuli osudy našich občanov, i nášho národného a občianskeho spoločenstva v časoch neslobody. Pripomenuli si ním aj udalosti spred dvadsiatich piatich rokov, všeobecný nenásilný odpor občanov proti totalitnému režimu, pod ktorým tento padol a uvoľnil cestu k demokracii. 


Uplynulo štvrťstoročie  od pádu komunistického režimuUplynulo štvrťstoročie  od pádu komunistického režimuUplynulo štvrťstoročie  od pádu komunistického režimuUplynulo štvrťstoročie  od pádu komunistického režimuUplynulo štvrťstoročie  od pádu komunistického režimu

Autor: npor. Mgr. Markéta Vazovan Grácová , Foto: autor - Dátum: 18.11.2014
Čítanosť: 4422
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share