Preskocit navigáciu

Na brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detí


Na brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detí

Nevedeli sme sa ho dočkať. Či už to bol Mikuláš alebo Dedo Mráz, vždy mal pre nás niečo pripravené. On najlepšie vedel, kto počas roka poslúchal a podľa toho ho aj odmenil. Na starého muža s bradou, ktorému nechýbali verní pomocníci anjel a čert sa tešili všetky deti. Aby mikulášska nádielka naozaj stála za to, museli sme si najprv poriadne vyčistiť čižmičky a celý rok poslúchať, inak sme si v okne našli len zemiak alebo uhlie.

Aj my vojaci sme sa vo včerajších podvečerných hodinách, 4. decembra, rozhodli pre naše deťúrence pripraviť stretnutie s Mikulášom a jeho kamarátmi – anjelom a čertom v priestoroch posádkového klubu topoľčianskej 1. mechanizovanej brigády.

Keď naši najmenší vstúpili do klubu, zostali prekvapení. Stromček v rohu miestnosti nebol vianočný. Chýbali na ňom totiž vianočné ozdoby! A čo ak teraz Mikuláš nepríde, preblyslo nejednému mysľou. Ihneď sa preto pustili do práce a začali vyrábať vianočné ozdoby. A to nie hocijaké, ale sladké - perníkové! Práca im išla skutočne od ruky. Znenazdajky sa tu zjavil čert. Od ľaku niektorým takmer vypadli ozdôbky z ruky. Tí menší bežali za mamou a tlačili sa im na kolená. Len-len, že sa im od strachu neskotúľala po líčku slzička. V tej chvíli by odtiaľ najradšej bežali domov, ale túžba stretnúť sa s Mikulášom a dostať nejakú sladkosť zvíťazila.

Čert natrel sadzou každého, kto počas roka neposlúchal. Že každé dieťa malo na líci čierny fľak, čo i len malý, netreba asi spomínať.  Napriek dobiedzaniu a pokúšaniu čerta, malí neposlušníci pracovali naozaj usilovne. Na stromčeku postupne viseli vyzdobené medovníčky. Stromček bol pripravený a deti s napätím čakali, či teraz je tá správna chvíľa. A veru bola! Po rozsvietení stromčeka, pod ktorým bolo pripravených takmer päťdesiat sladkých balíčkov, spoza dverí zaznelo: "Ho, ho, ho!"  Takže predsa prišiel. Deťom sa zablysli v očiach iskričky šťastia. Na hlave mal veľčiapku s krížom v strede. Tvár lemovali biele fúzy a dlhá brada. Oblečený bol vo veľkom červenom plášti a v ruke držal zahnutú palicu.

Jeho privítanie sprevádzal aj kultúrny program pre najmenších a samozrejme rozdávanie darčekov pre tých, ktorí namaľovali obrázky, vyzdobili medovníčky, pripravili si básničku, pesničku, či iné krátke vystúpenie. Tí nebojácnejší si s čertom aj zatancovali počas diskotéky, ktorá naplnila scenár najobľúbenejšieho večera všetkých detí. 

Pripraviť stretnutie s rozprávkovým Mikulášom pre päťdesiat ratolestí sa podarilo aj za spolupráce vojenskej nadácie kúpou, pre deti snáď v tej chvíli toho najcennejšieho, balíčkov plných sladkostí, pomôcok potrebných k súťaži o najsladšiu dekoráciu medovníčkov a namaľovaniu najkrajšieho vianočného želania, ako aj výzdoby vojenského posádkového klubu. 

Všetkým, ktorí sa akokoľvek pričinili o priebeh Mikulášskej slávnosti, či už prípravou, alebo svojou osobnou účasťou, patrí úprimné poďakovanie s nádejou, že sa táto milá aktivita podarí úspešne zorganizovať i v nasledujúcom roku.


Na brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detíNa brigáde sme privítali obľúbenca všetkých detí

Autor: npor. Mgr. Markéta Vazovan Grácová , Foto: autor - Dátum: 05.12.2014
Čítanosť: 4590
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share