Preskocit navigáciu

Nové výzvy v Afganistane


Nové výzvy v Afganistane
Operácia NATO v Afganistane sa mení. Koncom roka končí operácia ISAF a začína sa operácia Resolute Support. Nová operácia bude menšia rozsahom, nie však ambíciami. Hlavným cieľom stále zostáva podpora a asistencia afgánskym bezpečnostným zložkám (ANSF - Afghan National Security Forces) pri schopnosti čeliť bezpečnostným výzvam v krajine.
V súčasnosti sa končí úvodná fáza národnej prípravy pre kľúčový personál, ktorý je predurčený na plnenie úloh v rámci novej operácie Resolute Support v nasledujúcom roku. Väčšiu časť slovenského kontingentu bude tvoriť jednotka poradcov pre špeciálne operácie (SOAT - Special Operations Advisory Team), ktorá bude radiť a asistovať ANSF pri zabezpečení plnenia úloh v oblasti výcviku špeciálnych síl. Dôležitou súčasťou je aj národný podporný prvok (NSE - National Support Element), ktorý je styčným bodom medzi domácou krajinou a slovenskými jednotkami nasadenými v Afganistane. Aj títo príslušníci OS SR spolu s príslušníkmi určenými do veliteľských štruktúr operácie potrebovali získať základné informácie o rozbiehajúcej sa operácii. Teoretický základ výcviku obsahuje to, čo je charakteristické pre operáciu samotnú, ale aj pre konkrétnu krajinu pôsobenia, pre jej kultúru,  vplyv kultúry na operačnú úlohu a v prípade Afganistanu aj podstatu protipovstaleckých operácií (COIN operácií - Counter Insurgency Operations). Najčastejšími hrozbami v Afganistane sú stále rôzne improvizované výbušné systémy (IED - Improvised Explosive Device), takže aj výcvik v tejto problematike je samozrejmosťou. Vo výcviku do takejto operácie nesmie chýbať ani precvičenie ošetrenia prípadných zranení, čo nezahŕňa len bezprostredné podanie prvej pomoci alebo svojpomoci, ale aj schopnosť privolať podporu a zabezpečiť transport zraneného (MEDEVAC - Medical Evacuation, CASEVAC - Casualty Evacuation). Správne zaobchádzanie so spojovacími prostriedkami a osvojenie si základných spojovacích procedúr a podávanie hlásení taktiež nepatrí k jednoduchým úkonom.
Dôležitou časťou výcviku je praktické precvičenie získaných vedomostí a štandardných operačných postupov, keďže vo vojenskom prostredí platí doslova, že je lepšie niečo raz vidieť a skúsiť, ako stokrát počuť. Preto sa v druhom týždni výcviku kládol veľký dôraz na činnosti počas presunov/konvojov, ale aj v pešej patrole. Okrem dodržiavania taktických a operačných postupov pri presunoch bolo potrebné správne vyhodnocovať možné hrozby a zvoliť adekvátne riešenie prípadného incidentu, a to všetko s maximálnou možnou ochranou domáceho obyvateľstva. Problematika civilných strát (CIVCAS - Civilian Casualty) bola obzvlášť zdôrazňovaná počas celej doby výcviku.
Predurčení príslušníci OS SR do operácie Resolute Support, ktorých Výcviková jednotka vojenských misií (VJVM) Práporu výcviku v Martine hostila dva týždne, pozitívne prekvapili podaním výkonov na dobrej úrovni. Napokon, sú to skúsení profesionáli z rôznych „kútov“ našich ozbrojených síl so skúsenosťami z predchádzajúcich pôsobení v zahraničných operáciách. V Afganistane ich čaká náročná, no profesionálne obohacujúca úloha, a preto bude potrebné novozískané poznatky a vedomosti využívať v ďalších fázach prípravy.
 

RSRSRSRSRSRSRSRSRSRSRSRS

Autor: VJVM , Foto: VJVM - Dátum: 19.12.2014
Čítanosť: 5677
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share