Preskocit navigáciu

Nezabudneme!


Nezabudneme!

Vlhké lístie, hmla a pochmúrne miesto uprostred lesa neďaleko maďarskej dedinky Hejce... To všetko umocňovalo atmosféru smutnej spomienky na obete najväčšej leteckej tragédie Slovenska pred deviatimi rokmi. Vojenský špeciál AN-24 so 43 ľuďmi na palube havaroval na kopci Borsó v lesnom teréne, asi 50 kilometrov od košického letiska, kde mal pristáť. O život prišlo 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany.
Vzdať úctu obetiam havárie lietadla, každoročným Pochodom úcty na vrch Borsó, prišiel veliteľ 2. mechanizovanej brigády (2.mb) plukovník Martin Michalko spoločne s príslušníkmi 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov a 22. mechanizovaného práporu Michalovce.
Deväť rokov nie je dlhá doba, preto i strata našich kamarátov, známych či spolubojovníkov je stále bolestivá. Bolesť azda časom pominie, no spomienky nie je možné vymazať. Položením venca, minútou ticha a zapálením 42 sviečok si vojaci 2. mb spoločne s veliteľom plukovníkom Michalkom uctili ich pamiatku práve na mieste, kde prišli o to najcennejšie, o svoj život.
„Naša ľudskosť nás privádza na toto miesto s pokorou, aby sme si uctili pamiatku našich kolegýň a kolegov, vzdali im úctu a česť a poďakovali im za obetu najvyššiu, obetu vlastného života,“ pripomenul plukovník Michalko.
Na vrchu Borsó tragické nešťastie z 19. januára 2006 pripomína pamätná tabuľa zasadená do prírodného balvana. Pripomína ju aj 42 drevených stĺpov s menami obetí na mieste dopadu lietadla.
„V mene svojom a v mene všetkých, čo si toto smutné výročie pripomínajú, Vám ďakujem, že každoročne prichádzate na vrch Borsó a Pochodom úcty vzdávate hold svojim zomrelým priateľom,“ dodal na záver príhovoru veliteľ 2.mb.


Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!Nezabudneme!

Autor: npor. Ing. Jaroslav Melega , Foto: des. Ľuboš Gergely - Dátum: 20.01.2015
Čítanosť: 4862
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share