Preskocit navigáciu

Kurz boja z blízka na Lešti


Kurz boja z blízka na Lešti

V priestoroch Centra výcviku Lešť v uplynulých dvoch týždňoch prebiehal kurz boja z blízka. Príslušníci Odboru špeciálneho výcviku ho podľa poručíka Jozefa Rumlíka pripravili špeciálne pre vojakov prieskumnej batérie rožňavského raketometného oddielu. Prvý týždeň si osvojovali rôzne sebaobranné techniky (údery, kopy, pákové techniky, využitie svojej strelnej zbrane a noža na tento účel).

„Druhý týždeň sa snažili všetky získané poznatky využívať pri plnení reálnych úloh pod rôznorodým stresom (časovým, spôsobeným prepadmi, výbuchmi, v uzatvorených zadymených priestoroch). Museli ich okrem iného vedieť použiť aj pri prekonávaní prekážkovej dráhy, keď boli fyzicky vyčerpaní. Pri taktickom presune pod námetom uskutočnili prepad a zaistili rukojemníka. Aby to nemali také jednoduché, tak sa počas plnenia spomínaných úloh museli brániť prepadom zo strany protivníka, postarať sa o svojho raneného spolubojovníka. Išlo o to, aby sa naučili plniť všetky úlohy ako tím,“ približuje náplň kurzu poručík Rumlík.

Veliteľ rožňavskej batérie kapitán Miroslav Mikuš bol s kurzom a jeho priebehom spokojný. Bol by rád, keby sa v budúcnosti podarilo absolvovať takýto kurz, ktorý bol okrem iného pripravený podľa ich pripomienok aj ďalším príslušníkom prieskumnej batérie. A neskôr, aby na kurz nadviazal jeho ďalší, vyšší stupeň. „Som rád, že príslušníci batérie ukázali veľkú snahu plniť všetky úlohy. Pracovali dobre vo svojich tímoch a v prípade ohrozenia si vedeli navzájom pomôcť aj medzi tímami. Lebo inak by stanovenú úlohu nesplnili. Priestory Centra výcviku Lešť sú na takéto kurzy a výcvik najvhodnejšie. Oceňujem aj pomoc a ústretovosť zo strany jeho inštruktorov,“ konštatuje veliteľ batérie.

Vyzdvihol hlavne prístup veliteľa družstva rotného Vladimíra Hajduka (mimochodom jediného z ôsmich veliteľov družstiev, ktorého reálne v batérii má), čatára Vojtecha Nováka, desiatnika Juraja Furajtára a slobodníka Jána Dureka.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVV

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor, Centrum výcviku Lešť - Dátum: 23.01.2015
Čítanosť: 6891
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share