Preskocit navigáciu

Zimný výcvik ženistov


Zimný výcvik ženistov

Príslušníci seredského ženijného práporu v týchto dňoch naplno využívajú svoju vlastnú posádkovú výcvikovú základňu pre výcvik. Zástupca veliteľa práporu major František Mihalovič objasňuje, že na cvičisku Váh prebiehajú jazdy bojových vozidiel.
„Aby vodiči do mája, keď je naplánované prekonávanie vodnej prekážky, okrem iného aj hlboké brodenie tankov boli pripravení. Musia najazdiť cca 70 kilometrov a splniť niektoré ďalšie úlohy. Napríklad výcvik so záchranným prístrojom ZP – 10, ktorý sa využíva pri hlbokom brodení tankov na záchranu osádky v prípade zatopenia tanku“.

Na cvičisku Váh cvičili aj príslušníci 3. ženijnej technickej roty. Pod vedením rotmajstra Slavomíra Geššaya si opakovali činnosť družstva – hliadky počas prieskumu ciest vo výcvikovom priestore. Každá prieskumná hliadka, vybavená mínohľadačkou, diaľkomerom, teleskopickým prístrojom na meranie únosnosti ciest vyhľadávala vhodné trasy na presun techniky. Od správnosti získaných údajov boli závislí velitelia ďalších jednotiek, aby vedeli ktorou komunikáciou sa bezpečne dostanú na miesto určenia. Príslušníci 4. ženijnej technickej roty pod vedením veliaceho poddôstojníka nadrotmajstra Martina Siekela sa učili zvládnuť prepad zo strany protivníka pri presune zalesneným terénom. Major Mihalovič bol s predvedeným výkonom svojich podriadených až na pár drobností spokojný.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVV

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 28.01.2015
Čítanosť: 6002
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share