Preskocit navigáciu

Príprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážky


Príprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážky

V priestoroch MCBT Martin sa v dňoch 2.3.-6.3.2015, za riadenia veliteľa tankovej roty 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov kapitána Jozefa Horvátha uskutočnil výcvik tankovej roty na tému Vedenie bojového vozidla pri prekonávaní vodnej prekážky.

Cieľom výcviku bolo precvičiť a pripraviť všetkých príslušníkov tankovej roty v pohybe pod vodou s použitím záchranného prístroja ZP-10. Každý z cvičiacich strávil pod vodou celkovo 35 minút, kde mal možnosť dýchať prostredníctvom ochrannej masky OM-10M za pomoci záchranného prístroja ZP-10 v hĺbke 5 metrov a pri teplote 28 ºC.

Vodiči tankov si počas tohto cvičenia mohli precvičiť a vyskúšať aké to je, keď sa tank dostane pod vodu a ako sa z neho potom za pomocou dýchacieho prístroja dostanú von. K tomuto precvičeniu slúži maketa tanku, ktorá sa s vodičom ponorí do vody v bazéne špeciálne určenom na tento účel.

Samozrejme pred samotným vykonaním cvičenia bolo nutné absolvovať lekársku prehliadku, inštruktáž o používaní záchranného prístroja ZP-10 a odstraňovaní možných porúch ako aj inštruktáž s potápačom a navádzačom o signáloch pod vodou.

Najlepšie hodnoteným vodičom tanku bol desiatnik Zdenko Malejčík a najlepším strelcom tanku sa stal desiatnik Matej Süč.

Veliteľ roty kapitán Jozef Horváth po skončení výcviku zhodnotil, že cvičenie splnilo svoj účel a aj vďaka nemu budú príslušníci tankovej roty pripravení na nasledujúce cvičenie, kde už budú prekonávať vodnú prekážku reálne v priestoroch vojenského cvičiska VP VO Lešť na vlastných tankoch.



Príprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážkyPríprava tankovej roty na prekonávanie vodnej prekážky

Autor: rtm. Dávid Koma , Foto: por. Mgr. Zuzana Onderová - Dátum: 10.03.2015
Čítanosť: 4712
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share