Preskocit navigáciu

Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015


Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015

V rámci komplexu cvičení OS SR sa v období od 23. do 27. marca 2015 uskutočnil komplexný štábny nácvik pod názvom Slovenský štít (Slovak Shield 2015). Nácvik sa konal s využitím počítačovej simulácie CAX (Computer Assisted Excercise) v priestoroch Odboru simulačných technológií Centra výcviku Lešť na spoločnú tému „21. mechanizovaná práporová skupina (21.mprsk) v zostave mechanizovanej brigády v operácií na vynútenie mieru mimo územia SR“. Primárnym cvičiacim bol 21. zmiešaný mechanizovaný prápor doplnený o ďalšie súčasti 2. mechanizovanej brigády (2.mb) a OS SR.
Počas nácviku, ktorého riadením bol poverený náčelník štábu 2.mb plukovník Ľubomír Kochanský, mali určení vojaci a velitelia deklarovanej skupiny možnosť precvičiť plánovanie špecifických úloh zoskupenia síl pod vedením NATO a schopnosť pôsobiť v medzinárodnom prostredí spojenom s komunikáciou v anglickom jazyku. 
Súčasťou zoskupenia sú okrem organických jednotiek aj tímy určené na plnenie špeciálnych úloh spravodajstva ľudských zdrojov, taktického vzdušného prieskumu, psychologických operácií a úloh civilno - vojenskej spolupráce, ktorého tím bol zaradený do účelového zoskupenia predurčeného na nasadenie do krízových oblastí prvý krát v histórií OS SR. Špecifické úlohy týchto jednotiek majú v súčasnej dobe na priebeh operácie významný vplyv pričom dokážu ovplyvniť celkový priebeh operácie a rozhodnúť o jej úspechu alebo neúspechu.
Jedným z cieľov komplexného štábneho nácviku bolo zladiť činnosť riadiaceho štábu v rámci ktorého participovali príslušníci veliteľstva 2.mb s veliteľmi jednotiek počas plánovania a identifikovať problémy v oblastiach, ktoré OS SR v minulosti nezabezpečovali. Počas nácviku sa podarilo identifikovať nedostatky na základe ktorých budú aktualizované stále operačné postupy a spracované opatrenia na elimináciu chýb v plánovaní a riadení.


Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015Komplexný štábny nácvik veliteľstva 2.mb Slovenský štít – Slovak Shield 2015

Autor: mjr. Oliver Muráni , Foto: autor - Dátum: 27.03.2015
Čítanosť: 6153
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share