Preskocit navigáciu

Nezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokov


Nezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokov

Marcové udalosti z roku 1945 si dnes 31. marca, za podpory príslušníkov 1. mechanizovanej brigády Topoľčany a jej podriadených súčastí, Vojenskej polície Topoľčany, Čestnej jednotky Bratislava a Posádkovej hudby Banská Bystrica, pripomenuli zástupcovia mestských a okresných úradov, mestských kultúrnych stredísk, zástupcovia diplomatického zboru akreditovaní v Slovenskej republike, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, priami účastníci bojov a ďalší vzácni hostia.

Jubilejných osláv pri príležitosti sedemdesiatich rokov od ukončenia krutej vojny,  ktorá za sebou zanechala milióny mŕtvych i ranených, rozvaliny miest a obcí – more utrpenia a žiaľu, si prišli na námestia v Topoľčanoch a Partizánskom uctiť, okrem niekoľko desiatok ľudí pamätajúcich si na ťažké chvíle počas vojnových rokov, aj druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavol Macko, veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky brigádny generál Ondřej Novosad, funkcionári veliteľstva 1. mechanizovanej brigády na čele s plukovníkom gšt. Jánom Bujňákom, a ďalší hostia.

Na toto obdobie sa jednoducho zabudnúť nedá. Vo svojich príhovoroch primátori miest a pozvaní hostia poďakovali pri tejto príležitosti všetkým padlým za mier, vďaka ktorému žijeme v pokojný, pohodový, šťastný a dôstojný život. Počas svojich vystúpení vyzývali všetkých prítomných, aby prispievali k mierovým ideálom aj do budúcna, aby už nikdy neboli v kronikách miest zmienky o vojnovom besnení. Zároveň tiež vyzývali k hlbšiemu zamysleniu sa nad vznikom a priebehom druhej svetovej vojny a k hľadaniu zmyslu nesmiernych ľudských obetí i materiálnych škôd a k poučeniu z nich. Žiadna vojna nie je spravodlivá, žiadna neprináša spravodlivosť, naopak, každá je poznačená tisíckami hrobov hrdinov v takom, či onakom zmysle. Hodnotíme však človeka, jedinečný dar života. Preto si každoročne pripomíname tých, ktorí padli, zomreli pre zvrátenosť doby, ktorá nahnala voči sebe tisícky nevinných o boj o život.

Počas hymnických piesní, zahraných posádkovou hudbou, jednotlivé delegácie položili vence k pamätníkom, aby tým vzdali hold, úctu a tiež venovali spomienku na všetkých hrdinov a  obete druhej svetovej vojny.

Podujatia v obidvoch mestách, aj napriek nepriaznivému počasiu, boli spestrené statickými a dynamickými ukážkami bojovej techniky, výzbroje a výstroje mechanizovaného družstva. O vzornú prípravu a prezentáciu spôsobilostí zložiek OS SR pred širokou verejnosťou sa postaralo takmer dvesto príslušníkov brigády a jej priamo podriadených súčastí. Levický prápor predviedol dynamickú ukážku “Kata so zbraňou,” nitriansky zaujal divákov ukážkou “Weapon handling” a ukážka s imitačným nástražným výbušným systémom pod názvom “Prepad konvoja” patrila martinskému práporu. Skutočnou lahôdkou pre divákov na záver osláv bol prejazd bojových vozidiel v defilé s pochodujúcimi celkami profesionálnych vojakov, ktoré tu mali možnosť vidieť po prvý krát.


Nezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokovNezabúdajme na odkaz našich predkov spred 70 rokov

Autor: npor. Mgr. Markéta Vazovan Grácová , Foto: rtm. Pavol Frtús - Dátum: 01.04.2015
Čítanosť: 7514
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share