Preskocit navigáciu

Mountain summer special – 2.fáza


Mountain summer special – 2.fáza

    Výcvik vo vedení boja v horskom a zalesnenom teréne sa vo svojej druhej fáze presunul do výcvikového priestoru vojenského obvodu Lešť. Dve skupiny určených príslušníkov 22. mechanizovaného práporu (22.mpr) Michalovce počas dvoch dvojtýždňových turnusov v mesiaci marec získali neoceniteľné skúsenosti pod dohľadom inštruktorov z Centra výcviku.

    V priebehu prvého týždňa získavali Michalovčania základné zručnosti a praktické skúsenosti z lezenia, výstupov po lane, prekonávania vodorovného traverzu, zlaňovania, istenia a riešenia krízových situácií na lezeckej stene Jakub. Program druhého týždňa dokonale preveril nadobudnuté zručnosti cvičiacich výcvikom na lezeckej skalnej lokalite BRALCE, kde absolvovali technické zdolávanie skalného terénu a pohyb s lezením po zaistených lezeckých častiach VIA FERRATA. Náročný výcvik ukončili cvičiaci presunom spojeným s prekonávaním terénnych prekážok (deň-noc) za použitia improvizovaných sedákov, kde zúročili aj teoretické informácie z oblastí ako plánovanie pochodu, topografia, balenie a odsun raneného.

    Absolvovanie predmetného výcviku kľúčovým personálom vytvorilo predpoklady k odovzdaniu a implementácií získaných skúsenosti z boja v horskom a zalesnenom teréne v rámci udržiavacieho výcviku 22. mechanizovanej práporovej skupiny (22.mprsk) a NATO Response Force 2015 (NRF 2015) u jednotlivých rôt 22.mpr Michalovce po vzore úspešného minuloročného výcviku boja v zastavaných priestoroch (FIBUA). V priebehu mesiacov apríl -jún jednotlivé mechanizované roty absolvujú kontroly zladenosti a rotné taktické cvičenia s MILES 2000, či bojovou streľbou v spolupráci s riaditeľstvom hraničnej a cudzineckej polície Sobrance, ktoré dokonale preveria ich pripravenosť vo vedení boja v tak náročnej a špecifickej oblasti akou je boj v horskom a zalesnenom teréne.


Mountain summer special – 2.fázaMountain summer special – 2.fázaMountain summer special – 2.fázaMountain summer special – 2.fázaMountain summer special – 2.fázaMountain summer special – 2.fázaMountain summer special – 2.fázaMountain summer special – 2.fázaMountain summer special – 2.fázaMountain summer special – 2.fázaMountain summer special – 2.fázaMountain summer special – 2.fáza

Autor: npor. Jozef SAKARA , Foto: autor - Dátum: 30.03.2015
Čítanosť: 4806
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share