Preskocit navigáciu

Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne


Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne

V Trenčíne, v priestoroch hotela Elizabeth sa 21. až 22. apríla uskutočnilo výročné zasadnutie veliteľov pozemných síl krajín EÚ, ktoré sú zoskupené v združení FINABEL. Nosnou témou výročného zasadnutia bola budúcnosť pozemných síl, ich úloha a využitie v boji proti rozvíjajúcim sa bezpečnostným hrozbám v Európe. Rovnako aj integrácia a koordinácia bezpečnostných zložiek krajín Európskej únie. Tento moment vo svojich vystúpeniach zdôraznil aj štátny tajomník MO SR Miloš Koterec a 2. zástupca Náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko.

Hostiteľ podujatia, veliteľ pozemných síl OS SR brigádny generál Ondřej Novosad okrem iného pripomenul, že Slovensku sa podarilo počas svojho ročného predsedníctva združenia FINABEL rozšíriť počet jeho členov zo 17 na 19. Práve v Trenčíne k združeniu pristúpilo Švédsko a Maďarsko. Taktiež veliteľ pozemných síl zdôraznil, že ku kľúčovým úlohám v tomto roku patrí aj výstavba bojových skupín - Battle Group. Nositeľom tejto úlohy za Ozbrojené sily Slovenskej republiky sú pozemné sily, čo je konkrétny príspevok Slovenskej republiky v rámci EBOP
(Európska bezpečnostná a obranná politika).

Po Slovensku preberá predsedníctvo Portugalsko. Vlajku so znakom FINABEL, ako symbol predsedníctva odovzdal veliteľ pozemných síl brigádny generál Ondřej Novosad portugalskému veliteľovi pozemných síl generálovi Carlosovi Jeronimu.

Organizácia FINABEL vznikla v roku 1953 a jej skratka symbolizuje počiatočné písmená zakladajúcich krajín - Francúzska, Talianska, Holandska, Belgicka a Luxemburska. V súčasnosti zastrešuje 19 štátov únie a Slovenská republika je jej členom od roku 2006.

Hlavným poslaním FINABEL-u, ako nezávislého rovnoprávneho mnohonárodného fóra, je rozvíjať interoperabilitu pozemných síl svojich členských krajín v spoločnom operačnom prostredí, vo všetkých úrovniach spektra konfliktu pre vojenské operácie vedené v rámci NATO, EÚ a príležitostných koalícií. Má štatút oficiálneho pozorovateľa pri NATO. Generálmajor Marc Thys z Belgicka, ktorý je na čele stáleho sekretariátu združenia vyjadril uznanie Slovensku za jeho ročné predsedníctvo, a potešenie z nových členov. Podľa neho je na dobrej ceste aj skoré prijatie ďalších členských krajín Európskej únie do FINABELu.


Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne Velitelia pozemných síl krajín Európskej únie rokovali v Trenčíne

Autor: MO SR Jozef ŽIAK, mjr. Lenka BUŠOVÁ , Foto: MO SR Jozef ŽIAK, nrtm. Pavol FRTÚS - Dátum: 22.04.2015
Čítanosť: 5279
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share