Preskocit navigáciu

Mechanizovaný prápor nacvičoval uvádzanie do pohotovosti


Mechanizovaný prápor nacvičoval uvádzanie do pohotovosti  

Nitriansky mechanizovaný prápor v dňoch 21.-22. apríla vykonával čiastkový nácvik uvádzania práporu do pohotovosti a plnenie opatrení na ochranu síl v čase výnimočného stavu. Výnimočný stav je stav ohrozenia štátu vyhlásený štátnymi orgánmi.

Na precvičenie procesu zabezpečenia príjmu osôb a vecných prostriedkov do štruktúr ozbrojených síl, bol zameraný čiastkový nácvik. Náčelník štábu major Jozef Csáky riadil dvojdňový nácvik pohotovosti s dôrazom na vytvorenie reálnych podmienok, ktoré by nastali pri mobilizácii. Dôkladnou kontrolou prešli hlavne plány jednotlivých skupín, ktoré sú súčasťou príjmu a vystrojenia povolaných občanov a príjmu vecných prostriedkov.

Prvý deň nácviku bol zameraný na teoretickú prípravu vojakov zaradených do pohotovosti. Druhý deň začal vyhlásením rozkazu uvedenia útvaru do pohotovosti a pokračoval precvičením zabezpečenia vyrozumenia príslušníkov veliteľstva práporu a podriadených jednotiek telefonicky a spojkami pod dohľadom veliaceho poddôstojníka práporu nadrotmajstra Miloša Radiča. Rovnako dôsledne sa kontrolovalo aj materiálne zabezpečenie na jednotlivých pracoviskách a spojári precvičovali zabezpečenie náhradného rádiového spojenia. „S prípravou a vykonaním čiastkového nácviku som veľmi spokojný. Videl som, že vojaci zodpovední za jednotlivé pracoviská ovládajú postup pri vyhlásení pohotovosti a reálne nacvičili svoju činnosť“, konštatoval náčelník štábu major Csáky.


Mechanizovaný prápor nacvičoval uvádzanie do pohotovostiMechanizovaný prápor nacvičoval uvádzanie do pohotovostiMechanizovaný prápor nacvičoval uvádzanie do pohotovostiMechanizovaný prápor nacvičoval uvádzanie do pohotovostiMechanizovaný prápor nacvičoval uvádzanie do pohotovostiMechanizovaný prápor nacvičoval uvádzanie do pohotovostiMechanizovaný prápor nacvičoval uvádzanie do pohotovostiMechanizovaný prápor nacvičoval uvádzanie do pohotovostiMechanizovaný prápor nacvičoval uvádzanie do pohotovostiMechanizovaný prápor nacvičoval uvádzanie do pohotovosti

Autor: npor. Peter Poldruhák , Foto: npor. Peter Poldruhák - Dátum: 22.04.2015
Čítanosť: 3651
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share