Preskocit navigáciu

M. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistov


M. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistov
Odstraňovanie následkov živelnej pohromy veľkého rozsahu na území dvoch susedných štátov, či pomoc civilnému obyvateľstvu. Takmer 500 profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR a Armády Českej republiky sa v týchto dňoch zúčastňuje na veľkom cvičení ženistov s názvom Engineer Rescuers 2015, ktoré sa koná súbežne v Čechách a na Slovensku. Počas tohto cvičenia zmiešané česko-slovenské ženijné jednotky plnia úlohy domáceho krízového manažmentu.

„Naši ženisti pravidelne pomáhajú pri odstraňovaní živelných pohrôm, kde vždy preukážu svoju profesionalitu. A preto je aj toto cvičenie mimoriadne dôležité, aby si vymieňali skúsenosti aj s vojakmi z iných štátov, ktoré potom využijú v reálnom nasadení. Zároveň ma teší, že ide o ďalšie cvičenie, ktoré sa nám podarilo zrealizovať spolu s Českou republikou“ uviedol minister obrany Martin Glváč. Medzinárodné ženijné cvičenie bolo dohodnuté medzi ministrami obrany SR a ČR už počas spoločného zasadania vlád oboch krajín, ktoré sa konalo 24. apríla 2014 v Skalici.

Zmiešané česko-slovenské ženijné jednotky plnia na cvičení Engineer Rescuers 2015 široké spektrum úloh ako je výstavba humanitárnych základní, budovanie ciest, výstavbu mostov, okamžitého premostenia prekážok, či vyslobodzovanie osôb.

„Ženijné jednotky Ozbrojených síl SR a Armády Českej republiky spoločne precvičujú úlohy so zameraním na znižovanie následkov živelných katastrof s humanitárnym cieľom a to pomôcť obyvateľstvu v boji so živelnými pohromami. Okrem tohto sa zjednotia armády našich krajín v rámci vzájomnej pomoci a posilnia sa nadštandardné susedské vzťahy a dôvera“, povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Milan Maxim. „Spolupráca pozemných síl OS SR a pozemných síl AČR je na výbornej úrovni a darí sa nám spoločne rozvíjať naše jednotky s dôrazom na kompatibilitu zbraní a interoperabilitu jednotiek v spoločných úlohových zoskupeniach,“ doplnil veliteľ Pozemných síl OS SR brigádny generál Ondřej Novosad.

„Výhodou je, že Česká republika využíva obdobnú techniku ako v Ozbrojených silách SR a medzi vojakmi dvoch štátov neexistuje jazyková bariéra. Toto cvičenie pokladám za veľmi dôležité, pretože jeho základným poslaním je poskytnúť pomoc domácemu obyvateľstvu v prípade živelnej pohromy,“ povedal veliteľ ženijného práporu Sereď pplk. Dalibor Jelínek.

Medzinárodné cvičenie Engineer Rescuers 2015 trvá od 8. do 14. mája 2015. Na území Slovenskej sa cvičenie koná na cvičisku Váh ženijného práporu v Seredi, v Českej republike je to na letisku v Přerove, vo Vojenskom výcvikovom priestore Libavá a na cvičisku v Kojetíne.

M. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistovM. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistovM. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistovM. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistovM. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistovM. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistovM. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistovM. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistovM. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistovM. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistovM. Glváč: Cvičenie Engineer Rescuers je príležitosťou na preverenie pripravenosti spolupráce našich a českých ženistov

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 14.05.2015
Čítanosť: 5267
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share