Preskocit navigáciu

Na Lešti strieľali mínomety z Nitry


Na Lešti strieľali mínomety z Nitry  

Mínometné jednotky 12. mechanizovaného práporu absolvovali v dňoch 5.-6. mája najdôležitejší výcvik v tomto roku. Rota bojovej podpory organizovala vo VP VO Lešť (Výcvikový priestor vojenského obvodu) bojové školské streľby, spojené s výcvikom predsunutých pozorovateľov mechanizovaného práporu.

Prvý výcvikový deň začal pod dohľadom veliteľa práporu podplukovníka Štefana Acsaia streľbami mínometnej čaty z 98 milimetrových mínometov. Dvojdňové streľby riadil zástupca veliteľa roty bojovej podpory nadporučík Peter Bystriansky. „ Dôležitou takýchto strelieb je bezchybná spolupráca výpočtárov a prieskumného družstva, ktoré vyhľadáva ciele a po vystrelení pozorujú dopady striel a opravujú nepresnosti“ , vysvetlil nadporučík Bystriansky.

Spolu s mínometnou čatou na Lešti cvičili aj čaty palebnej podpory, ktoré sú súčasťou štruktúry mechanizovaných rôt s 81 milimetrovým mínometmi. Veľkou výzvou pre všetkých cvičiacich boli nočné streľby, ktoré sú náročné pre mieričov a nabíjačov mínometov, pretože manipulujú s muníciou, kde nesmie dôjsť k žiadnej chybe.

Počas oboch výcvikových dní cvičili predsunutí pozorovatelia navádzanie paľby delostrelectva. Tu si mohli v reálne vyskúšať vyžiadanie paľby a a následne pozorovanie dopadov striel. Keďže predsunutý pozorovateľ nemá také prostriedky ako prieskumné družstvo, musí sa spoľahnúť len na svoj ďalekohľad, mapu a buzolu.

„Ukázalo sa, že zaradenie výcviku predsunutých pozorovateľov do výcviku mínometných jednotiek bolo veľmi dobré rozhodnutie. Vojaci zistili, že práca delostreleckého prieskumu nie je vôbec jednoduchá a vyžaduje si to dôslednú prípravu a bezchybný odhad vzdialenosti. Celý rok pripravujeme predsunutých pozorovateľov teoreticky a tu na Lešti sme overili ich vedomosti aj prakticky“, konštatoval veliteľ Acsai.


Na Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z NitryNa Lešti strieľali mínomety z Nitry

Autor: npor. Peter Poldruhák , Foto: npor. Peter Poldruhák - Dátum: 07.05.2015
Čítanosť: 3828
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share