Preskocit navigáciu

Slovak Challenge 2015 na Lešti


Slovak Challenge 2015 na Lešti

Vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť v tých dňoch (od 15. do 18. júna) prebieha taktické cvičenie Slovak Challenge 2015 s bojovou streľbou a využitím taktického simulátora MILES 2000. Témou cvičenia je: Bojová skupina krajín V -4 v mnohonárodnej operácii na podporu mieru. Jeho úlohou je preveriť pripravenosť slovenského príspevku do bojovej skupiny Európskej únie krajín V – 4.

Podľa veliteľa pozemných síl OS SR brigádneho generála Ondřeja Novosada je cvičenie vlastne vyvrcholením národnej prípravy spomínaného príspevku. Predstavuje ho zoskupenie v počte do 560 vojakov. Jeho jadro tvoria príslušníci 2. mechanizovanej roty trebišovského zmiešaného mechanizovaného práporu s vlastnou čatou logistickej podpory a obväziskom, rožňavská rota RCHBO, hlohovská dopravná rota, tím vojenskej polície, jednotka EOD z Národného centra EOD v Novákoch, taktický psychologický tím, ako aj tím riadenia presunov. Napríklad v oblasti RCHBO bude práve Slovensko vedúcou krajinou pre celú bojovú skupinu.

„Príprava spomínaných jednotiek je veľkou výzvou pre vyčlenené zložky pozemných síl. Preverí ich pripravenosti plniť úlohy v medzinárodnom prostredí. Certifikačný tím, ktorý som určil vyhodnotí stupeň ich pripravenosti na plnenie spomínaných úloh formou národnej previerky,“ pripomína brigádny generál Novosad. Cvičenie okrem iného preverí schopnosť veliteľov plánovať a uskutočniť operácie medzinárodného krízového manažmentu v mnohonárodnom zoskupení, pripravenosť jednotiek vykonávať naplánované operácie a spôsobilosť predurčeného personálu plniť spomínané úlohy. Pre 2. mechanizovanú rotu, ktorej velí kapitán Peter Pavlík cvičenie na Lešti predstavuje preverenie jej schopností plniť bojové úlohy v ofenzívnych, defenzívnych a stabilizačných operáciách, ale aj schopnosti veliť podriadeným organickým a prideleným jednotkám. Cvičiace jednotky sa musia v priebehu cvičenia vyrovnať napríklad s pascou na konvoj s použitím IED, zamorením priestoru pred presúvajúcim sa konvojom, s plnením úloh pri boji v zastavanej oblasti, útokmi odstreľovačov a mnohými ďalšími nástrahami.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVVVVVIVIVIVI

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 18.06.2015
Čítanosť: 5569
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share