Preskocit navigáciu

Nový Horizont 2015


Nový Horizont 2015

V priestoroch posádkového cvičiska Kolíňanský vrch a kasární nitrianskeho mechanizovaného práporu prebieha v dňoch 28. až 30. júla súčinnostné cvičenie Nový Horizont 2015. Podľa veliteľa pozemných síl OS SR brigádneho generála Ondřeja Novosada je hlavnou úlohou cvičenia precvičiť schopnosť útvarov a jednotiek ozbrojených síl podporiť činnosť zložiek ministerstva vnútra pri riešení humanitárnej krízy spojenej s migračnou vlnou na území SR.
„Precvičiť vojakov a veliteľov v plnení úloh podpory pri riešení migračnej vlny, zachytávaní a prepravy utečencov, sprievodu a ochrany konvojov, riešenie situácií pri nastolení poriadku v utečeneckých táboroch a ich ochrany. Zvýšiť komplexnú úroveň schopností veliteľov, štábov a jednotiek pri riešení podpory krízových situácii nevojenského charakteru. Pri riešení úloh spolupracujú s príslušníkmi hraničnej a cudzineckej polície, policajným zborom, migračným úradom, hasičským záchranným zborom, Červeným krížom a ďalšími organizáciami,“ konštatoval Novosad.
Do cvičenia, ktoré pripravil Odbor bojovej prípravy Štábu strategického plánovania GŠ OS SR sú z rezortu obrany zapojení predovšetkým príslušníci nitrianskeho mechanizovaného práporu, konkrétne jeho 3. mechanizovanej roty pod velením kapitána Ivana Petríka, trenčianskej brigády bojového zabezpečenia, topoľčianskej mechanizovanej brigády, rožňavského práporu RCHBO, Vojenskej polície, Úradu hlavného lekára i žilinského pluku špeciálneho určenia.
Riadiaci cvičenia, veliteľ nitrianskeho mechanizovaného práporu podplukovník Štefan Acsai pripomína, že jednou z úloh cvičenia je aj zriadenie (dočasného) záchytného utečeneckého tábora v priestore nitrianskych kasární. Hliadkovanie a zachytávanie utečencov na určenom úseku štátnej hranice (v priestore Kolíňanského vrchu) v spolupráci s hraničnou políciou a policajným zborom, ale aj transport utečencov do záchytného tábora v konvoji so sprievodom vojenskej polície. Riešenie incidentov počas transportu (demonštrácia, dopravná nehoda, zranenie, evakuácia zranených, ...) a následné odovzdanie utečencov príslušníkom riadiacim proces príjmu utečencov. Lebo príslušníci ozbrojených síl plnia úlohy v súčinnosti so zložkami ministerstva vnútra, zabezpečujú zdravotnícku podporu a ochranu tábora.
Cvičenie sa uskutočňuje z podnetu ministra obrany Martina Glváča, ktorý sa rozhodol takýmto spôsobom preveriť spôsobilosť ozbrojených síl plniť asistenčné úlohy vzhľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu vo svete, spojenú s migračnou vlnou do južnej a juhovýchodnej Európy.


Nový Horizont 2015Nový Horizont 2015Nový Horizont 2015Nový Horizont 2015Nový Horizont 2015 2Nový Horizont 2015 2Nový Horizont 2015 2Nový Horizont 2015 2Nový Horizont 2015 3Nový Horizont 2015 3Nový Horizont 2015 3Nový Horizont 2015 3Nový Horizont 2015 4IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIV

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 29.07.2015
Čítanosť: 5451
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share