Preskocit navigáciu

Historické boje na Hrone


Historické boje na Hrone

Jubilejný desiaty ročník podujatia pod názvom „Boje na Hrone 2015“ organizoval poslednú júlovú sobotu v Starom Tekove Klub vojenskej histórie.  Dobové zbrane, ľahká a ťažká pásová technika, pomocou ktorých sa podarilo vytvoriť správnu dobovú atmosféru počas hlavného programu podujatia, kde sa návštevníci mohli vďaka autentickým  rekonštrukciám bojov o Hron priblížiť k dianiu z pred pár desiatok rokov naspäť.

Do programu boli zahrnuté aj statické, či dynamické ukážky Ozbrojených síl SR a Policajného zbroru SR v podobe  zbraní a techniky, zneškodnenia nebezpečného páchateľa, zásah poriadkovej polície proti demonštrantom, zoskok policajných výsadkárov. Obec Starý Tekov si od roku 2005 každoročne pripomína pamiatku účastníkov nepriaznivých historických udalostí z čias  2. svetovej vojny v roku 1945. V súčasnosti sú tieto udalosti známe ako „Bratislavsko-Brnianska operácia“.  Každý rok je snahou organizátora podujatia Jozefa Hostinského zakomponovať do ukážok bojov niečo nové, tento rok sme mohli vidieť spôsob vedenia útoku Sovietov.

Tento rok uplynulo 70. výročie Bratislavsko- Brnianskej operácie. Súčasťou tohto dňa bol pietny akt kladenia vencov, ktorý sprevádzala vojenská hudba banskobystrických hudobníkov. Jubilejný ročník Bojov na Hrone navštívil za rezort obrany 1. zástupca náčelníka GŠ OS SR generálporučík Peter Gajdoš a 2. zástupca náčelníka GŠ OS SR generálmajor Pavel Macko. Starý Tekov má za sebou ďalší vydarený deň plný historicko-vojenských zážitkov o čom svedčí aj tohto ročná vysoká účasť, ktorá presiahla tisícku návštevníkov.


Historické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na HroneHistorické boje na Hrone

Autor: por. Mgr. Katarína Šrámková , Foto: slob. Jozef Belák - Dátum: 31.07.2015
Čítanosť: 4534
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share