Preskocit navigáciu

Dnešný deň, nech je oslavou pre všetkých vojakov!


Dnešný deň, nech je oslavou pre všetkých vojakov!

V týchto septembrových dňoch si pripomíname pohnuté udalosti z rokov 1848 a 1849, ktoré sa natrvalo zapísali do histórie slovenského národa a  bojov Slovákov o ich národné, sociálne a duchovné pozdvihnutie. Bol to najmä víťazný bojový úspech slovenských dobrovoľníkov v roku 1848 v Brezovej pod Bradlom a práve na počesť tohto bojového úspechu si každoročne pripomíname 22. september ako Deň ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Tento deň si pripomíname vo všetkých vojenských posádkach na Slovensku a v miestach nasadenia v zahraničí. Deň, ktorý my - slovenskí vojaci, považujeme sa náš sviatok, sme si pripomenuli slávnostným nástupom za prítomnosti veliteľa prvej brigády plukovníka gšt. Vladimíra Kubáňa v Jaselských kasárňach.

Za účasti profesionálnych  vojakov a zamestnancov veliteľstva brigády a roty podpory velenia bol po odznení štátnej hymny prečítaný Rozkaz prezidenta Slovenskej republiky, hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR.

Udalosti z 22. septembra 1848 a Povstanie z rokov 1848 a 1849 sa prelínajú celými novodobými dejinami Slovenska. Ich morálny, ale aj vojenský odkaz je viditeľný v každej významnej dejinnej udalosti v dejinách slovenského národa“ odznelo počas prejavu veliteľa brigády Kubáňa. Vo svojom vystúpení poznamenal, že vír dejinných udalostí, ktoré formovali vojenskú stránku slovenskej spoločnosti od roku 1918 až po súčasnosť sú trvalou súčasťou nášho vedomia a nevyčerpateľným zdrojom národných a vojenských tradícií ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Pri dnešnej slávnostnej príležitosti veliteľ brigády zaželal všetkým hlavne veľa energie na to, aby sme spoločne dokázali plniť úlohy, ktoré sú postavené pred veliteľstvo brigády a jemu podriadené útvary. „Samozrejme na naplnenie nášho poslania potrebujeme aj kvantum zdravia, šťastia, pokoja doma, ale aj zdravú pracovnú atmosféru v kolektíve“ uviedol Kubáň.

Na záver slávnostného zhromaždenia plukovník Kubáň odovzdal ocenenie náčelníka Generálneho štábu OS SR príslušníkovi prvej brigády kapitánovi Stanislavovi Lučanovi, pričom uviedol: „ocenenie je zhodnotením vašej profesionality, odbornosti a prístupu k plneniu úloh."


Dnešný deň, nech je oslavou pre všetkých vojakov!

Autor: npor. Mgr. Markéta Vazovan Grácová , Foto: rtm.Pavol Frtús - Dátum: 22.09.2015
Čítanosť: 3937
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share