Preskocit navigáciu

Pripomíname si 125. výročie narodenia generála Rudolfa Viesta


Pripomíname si 125. výročie narodenia generála Rudolfa Viesta
Príslušníci prešovskej mechanizovanej brigády v týchto dňoch spomínajú na nositeľa svojho čestného názvu. Práve dnes, 24. septembra 2015 si pripomínajú 125. výročie narodenia generála Rudolfa Viesta.
Rozkazom prezidenta Slovenskej republiky z 3. septembra 2007 nám bol priznaný čestný názov práve po tejto významnej vojenskej osobnosti našich moderných dejín. Ide o prvého a zároveň jediného Slováka, ktorý dosiahol hodnosť generála československej armády za prvej republiky. Druhej mechanizovanej brigáde bol tento honos zapožičaný za výborné plnenie úloh bojovej prípravy, výcviku a zabezpečenie bojovej pohotovosti.
Príslušníci 2. mechanizovanej brigády Prešov profesionálne plnia úlohy súvisiace s obranou Slovenskej republiky. Hrdo sa hlásime k obdobiu národnooslobodzovacieho boja počas 2. svetovej vojny, s ktorým je bytostne spojené hrdinstvo, vernosť, statočnosť, odvaha a rozhodnosť jednej z najvýznamnejších osobností vojenských dejín Slovenska, generála Rudolfa Viesta. Nezabúdame na jeho významný podiel pri organizovaní protifašistického odboja a na aktívnu účasť v boji za našu slobodu.
Zapožičanie čestného názvu 2. mechanizovanej brigáde Prešov po antifašistovi, vlastencovi a dôstojníkovi československej armády generálovi Rudolfovi Viestovi, ktorý sa významným spôsobom zúčastňoval na protifašistickom odboji doma i v zahraničí, prispieva aj týmto spôsobom k ďalšiemu rozvíjaniu jeho odkazu a obohateniu národných a vojenských tradícií ozbrojených síl Slovenskej republiky.


Autor: npor. Ing. Jaroslav Melega , Foto: archív - Dátum: 24.09.2015
Čítanosť: 4177
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share