Preskocit navigáciu

Spomíname na krutosť spred 97 rokov


Spomíname na krutosť spred 97 rokov

Práve dnes plynie 97 rokov od chvíle, keď o 11 hodine a 11 minúte zaznela posledná salva pri podpise dohody o prímerí vojenskými zástupcami západných mocností so zástupcami Nemeckej ríše. Podpis dohody znamenal zastavenie krvavej vojny. Bola to prvá vojna, ktorá kruto zasiahla do života mnohých ľudí a zaradila sa k najvýznamnejším a zároveň najnezmyselnejším udalostiam modernej doby. Nebojovali v nej len vojaci, ale dramatickým spôsobom zasiahla i civilné obyvateľstvo. Svojim rozsahom presiahla všetky dovtedajšie vojenské konflikty. Hrôzy a útrapy z tejto vojny zostali tak hlboko vryté do vedomia jej účastníkov, že bezprostredne na to ako vojna skončila, bol 11. november vyhlásený za Deň vojnových veteránov.

Deň vojnových veteránov, ktorý je venovaný veteránom a obetiam bojov ozbrojených konfliktov 20. a 21. storočia sme si aj my príslušníci prvej brigády v prítomnosti zástupcu veliteľa plukovníka Alexandra Kollárika, zástupcov miestnej samosprávy, členov klubu Zväzu vojakov SR a základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov symbolicky pripomenuli v stredu - 11. novembra, na Mestskom cintoríne o 11:11 hod. v Topoľčanoch pietou, slávnostnou salvou a položením vencov ku pomníku padlých.

Deň, ktorý je vo svete známy aj ako Deň červených makov alebo Deň pamäti, organizovala 1. mechanizovaná brigáda v spolupráci s Klubom Zväzu vojakov SR Topoľčany.  „Aj tento rok sme sa rozhodli túto tradíciu zachovať v presný čas poslednej salvy pri podpise primeria v roku 1918. Dnes vzdávame hold vojakom padlým v dovtedy najkrvavejšom ozbrojenom konflikte v dejinách ľudstva. Uplynulo síce už 97 rokov, no jeho posolstvo nestratilo nič zo svojej aktuálnosti ani dnes. “ odznelo počas príhovorov.

Názov Deň veteránov - Deň červených makov, je odvodený od symbolu tohto dňa, červeného divého maku. Ten použil v básni Na flámskych poliach, ktorá odznela počas piety,  vojensky lekár, podplukovník John McCrae ako symbol spomienky na hrôzy vojny a zbytočnosť smrti. Dnes je tak možné pravé tento kvet vidieť pri spomienkových a pietnych aktoch, ktoré sa viažu k tomuto dňu.

 


Spomíname na krutosť spred 97 rokovSpomíname na krutosť spred 97 rokovSpomíname na krutosť spred 97 rokovSpomíname na krutosť spred 97 rokovSpomíname na krutosť spred 97 rokovSpomíname na krutosť spred 97 rokovSpomíname na krutosť spred 97 rokovSpomíname na krutosť spred 97 rokovSpomíname na krutosť spred 97 rokovSpomíname na krutosť spred 97 rokovSpomíname na krutosť spred 97 rokovSpomíname na krutosť spred 97 rokov

Autor: npor. Mgr. Markéta Vazovan Grácová , Foto: rtm. Pavol Frtús - Dátum: 11.11.2015
Čítanosť: 3553
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share