Preskocit navigáciu

V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov


V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov

V martinskom prápore výcviku podľa náčelníka skupiny výcviku kapitána Adriana Korobaniča v súčasnosti prebieha niekoľko druhov výcviku. Do nich je zapojených vyše 650 čakateľov, alebo frekventantov jednotlivých kurzov. V základnom vojenskom výcviku je 190 čakateľov, ďalší frekventanti sú v odbornom výcviku po jednotlivých odbornostiach. Výcvik sa uskutočňuje aj v Poddôstojníckej akadémii v kariérnych kurzoch a v kurzoch po odbornostiach.
V priestoroch cvičiska Sučany v podhorí Malej Fatry v týchto dňoch napríklad prebieha intenzívna príprava kurzu vodičov pásových vozidiel. Kurz, ktorý trvá 20 výcvikových dní je určený pre budúcich vodičov BVP-1, 2, OT-90, prieskumného prostriedku Svatava, tanku T-72 i uvoľňovacieho tanku UT-72 B. Inštruktor výcviku tankových odborností rotný Stanislav Janíček pripomína, že v kurze sa zišli najmä vodiči, ktorí vo svojich útvaroch prechádzajú z kolesovej a inej techniky na pásovú. Najmä na BVP a tanky. „Frekventanti úspešne absolvovali prvý týždeň teoretickej prípravy a teraz postupne plnia úlohy pri praktických jazdách. Dnes majú za úlohu naučiť sa prekonávať prekážky a obmedzené priechody. Jednotlivé prekážky sú rozmiestnené na dráhe dlhej takmer 3,5 kilometra. Najviac im dá zabrať prekonanie makety mostovky mostného tanku, ale aj okopu. Zatiaľ pri plnení úloh ukazujú všetci frekventanti kurzu veľkú snahu. Medzi najlepších patrí slobodník Jozef Varga a desiatnik Marek Stančík,“ konštatuje inštruktor. Spoločne s ním vedie kurz aj rotmajster Peter Bevelagua.
Do konca kurzu ešte musia ich zverenci zvládnuť aj ošetrovanie techniky, jej uvoľňovanie či nakladanie na podvalník. A okrem toho aj jazdy v noci. Slobodník Varga z nitrianskeho mechanizovaného práporu začínal ako guľometník, neskôr bol radista. „Tento kurz je pre mňa ďalšia profesionálna výzva. Po jeho úspešnom ukončení budem povýšený na desiatnika a zaradený ako vodič BVP-2, alebo OT-90,“ priznáva.


V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakovV martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakovV martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakovV martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakovV martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov2V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov2V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov2V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov2V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov3V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov3V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov3V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov3V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov4V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov4V martinskom prápore výcviku cvičia stovky vojakov4

Autor: MO SR: Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 13.11.2015
Čítanosť: 7606
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share