Preskocit navigáciu

Príslušníci Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 sú pripravení plniť úlohy


Príslušníci Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 sú pripravení plniť úlohy

Za účasti 1. zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR 13. januára nastúpilo 538 príslušníkov ozbrojených síl vyčlenených pre Bojovú skupinu Európskej únie krajín V4 v Trebišovských kasárňach.
Počas slávnostného nástupu národný predstaviteľ bojovej skupiny plukovník Zoltán Iboš zahlásil generálporučíkovi Gajdošovi splnenie úloh prípravy a dosiahnutie operačnej pripravenosti nasaditeľných síl bojovej skupiny k 1. januáru 2016. Generálporučík Gajdoš vo svojom príhovore pripomenul nastúpeným jednotkám: „Súčasná bezpečnostná situácia v krajinách okolo Európskej únie kladie na celé ozbrojené sily, ako aj na našich kolegov z ostatných krajín Vyšehradskej štvorky, vysoké nároky na pripravenosť. Pravdepodobnosť nasadenia nebola nikdy v histórii bojových skupín Európskej únie tak vysoká ako je dnes.“ Zároveň poďakoval zainteresovaným funkcionárom za úspešné splnenie prípravy, ktoré vyvrcholilo v novembri 2015 počas medzinárodného certifikačného cvičenia Common Challenge 2015 v Poľsku.
Bojová skupina Európskej únie krajín V4 je spoločným projektom Vyšehradskej štvorky v rámci Spoločnej európskej obrannej a bezpečnostnej politiky. Pre ozbrojené sily Slovenskej republiky a jedná o ďalšie veľké spoločné pôsobenie v európskych bezpečnostných štruktúrach. Najbližších 6 mesiacov bude príslušníci mechanizovanej roty, roty RCHBO, dopravnej roty a podporných jednotiek spolu s príslušníkmi štábu, pripravení na nasadenie v okruhu 6000 kilometrov okolo Bruselu. Bojová skupina je na základe rozhodnutia európskych inštitúcií plniť úlohy oddelenia zúčastnených strán konfliktu, stabilizáciu, rekonštrukciu a vojenské poradenstvo tretím krajinám, evakuácie, asistenčných úloh v humanitárnych operáciách alebo prevenciu konfliktov.


Príslušníci Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 sú pripravení plniť úlohyPríslušníci Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 sú pripravení plniť úlohyPríslušníci Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 sú pripravení plniť úlohyPríslušníci Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 sú pripravení plniť úlohyPríslušníci Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 sú pripravení plniť úlohy2Príslušníci Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 sú pripravení plniť úlohy2Príslušníci Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 sú pripravení plniť úlohy2Príslušníci Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 sú pripravení plniť úlohy2Príslušníci Bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 sú pripravení plniť úlohy 3

Autor: OOd NGŠ , Foto: npor. Vozár - zmpr Trebišov - Dátum: 14.01.2016
Čítanosť: 5114
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share