Preskocit navigáciu

Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln


Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln

Najväčšia potápačská jednotka našich ozbrojených síl zo seredského ženijného práporu v tomto týždni zavŕšila sériu praktického výcviku v zimných podmienkach pod vodou. V priestoroch bagroviska Čierna Voda, kde sa môžu ponárať až do hĺbky vyše 37 metrov plnilo úlohy ženijné potápačsko-prieskumné družstvo. Riadiaci zamestnania, veliaci poddôstojník ženijno-prieskumnej čaty a inštruktor vojenského potápania OS SR rotmajster Michal Ščepko objasňuje, že úlohou potápačov je vyhľadávanie, vyzdvihnutie a odsun utopenej techniky.
Potápači, rozdelení do dvoch skupín musia najskôr nájsť predmet, ktorý sa pri simulácii bojovej činnosti vo vodnej ploche utopil. Ide o vojenský čln. Treba ho veľmi rýchlo nájsť, označiť a pomocou vynášacích vakov vytiahnuť na hladinu a potom odsunúť na druhý breh. Ide o nepreverený priestor. Preto ho najskôr musí prieskumná skupina vytýčiť, prehľadať špeciálnymi mínohľadačkami a následne označiť ako čistý. Pod vedením slobodníka Juraja Kováča preskúmali aj dno vodnej prekážky až do hĺbky cca 1,5 metra.
Úlohu nájsť utopený člne plnila prvá skupina potápačov pod vedením veliteľa ženijného potápačsko-prieskumného družstva rotného Vladimíra Budu. Potápačov čakali nie práve ideálne podmienky. Vzduch mal 7 stupňov, fúkal mierny juhovýchodný vietor, teplota vody 2 stupne a viditeľnosť na dne bagroviska od nuly až po 2 metre. Seredskí potápači sú pripravení a vyškolení plniť úlohy aj v takýchto podmienkach. Pri vyhľadávaní a zabezpečovaní techniky musia zabezpečiť, aby sa im predmet nestratil v kale na dne vodnej plochy. Musia postupovať rýchlo, no opatrne. Práve preto je taká dôležitá správna činnosť prvej skupiny, ktorá pod hladinou na dne predmet vyhľadáva a vyznačuje. Musia to byť najskúsenejší potápači, aby pripravili čo najlepšie podmienky na rýchlu evakuáciu predmetu spod vody.
Celú akciu istila na hladine osádka člnu. Spoločne s nimi bol v ňom aj jeden potápač – záchranár. Pripravený v prípade potreby zasiahnuť. Čln sa po celý čas plnenia úlohy nachádzal v blízkosti úseku, kde potápači plnili pod hladinou úlohu, aby im mohol potápač z člna okamžite pomôcť.
Zamestnaniu na Čiernej Vode prechádzala teoretická a praktická príprava v útvare. Nasledoval dva dni nácvik v podmienkach bazéna. „Hlavný dôraz sme v príprave kládli na bezpečnosť. Ale zároveň aj na rýchlosť plnenia úlohy. Aby mali potápači vždy pripravený výstroj, každý presne vedel, čo a ako má pod vodou robiť. Pri vyzdvihovaní predmetov z dna vodnej prekážky veľmi záleží od koordinácie a súhry všetkých potápačov. Lebo potopený čln sa vynáša viacerými vynášacími vakmi. Musia si ho na dne vodnej prekážky, kde je takmer nulová viditeľnosť označiť, nasvietiť, aby ho videli. Následne si v takýchto podmienkach odovzdávať signály svetlom, rukami, lanami,“ hovorí rotmajster Ščepko. Nedávno sa spoločne so svojimi kolegami vrátil z Maďarska, kde absolvovali spoločný výcvik pod vodou s maďarskými potápačmi.


Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený člnPotápači vytiahli na Čiernej Vode utopený člnPotápači vytiahli na Čiernej Vode utopený člnPotápači vytiahli na Čiernej Vode utopený člnPotápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln2Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln2Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln2Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln2Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln3Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln3Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln3Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln3Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln4Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln4Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln4Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln4Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln5Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln5Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln5Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln5Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln6Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln6Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln6Potápači vytiahli na Čiernej Vode utopený čln6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 19.02.2016
Čítanosť: 5582
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share