Preskocit navigáciu

Spolupráca slovenských a amerických chemikov na Lešti


Spolupráca slovenských a amerických chemikov na Lešti

Príslušníci rožňavského práporu RCHBO v uplynulých dňoch v priestoroch Centra výcviku Lešť pokračovali v spolupráci so svojimi kolegami s Národnej gardy štátu Indiana. Veliteľ práporu podplukovník Oliver Toderiška ocenil spoluprácu špecialistov oboch armád.
„Americká jednotka je plne integrovaná s jednotkou čaty radiačnej chemickej a biologickej ochrany. Spoločne plnia všetky úlohy. Príslušníci Národnej gardy štátu Indiana sa postupne oboznámili s našimi štandardnými operačnými postupmi, s technikou a materiálom, ktoré používa naša jednotka. S dekontamináciou, detekciou aj vyprosťovaním z kontaminovaného priestoru,“ s uspokojením konštatuje podplukovník Toderiška.
Američania spolupôsobia v jednotke, ktorej na Lešti velí nadporučíčka Noemi Mikleová. Podľa nej príslušníci Národnej gardy postupne absolvovali aj súčinnostné cvičenia. Oboznámili sa s rozkladaním a činnosťou súpravy dekontaminácie osôb (SDO), prešli si linku pre dekontamináciu osôb i techniky, vyskúšali si čerpanie vody z vodnej nádrže a jej využitie pri očiste techniky. Ale aj ochranné prostriedky a obleky rožňavského práporu. Slovenskí vojaci si zasa vyskúšali americké. „Takýto spoločný výcvik absolvujem po prvý raz. Spolupráca s americkými kolegami je veľmi dobrá a prospešná pre obe strany,“ konštatuje nadporučíka MIkleová.
V obdobnom duchu sa vyjadril aj veliteľ americkej jednotky. Pripomenul, že časť jej príslušníkov je na Slovensku už po druhý raz, lebo pôsobili na Lešti počas minuloročného cvičenia Slovenský štít 2015. Podľa neho je americká jednotka špecializovaná predovšetkým na riešenie krízových situácií. Najmä pri živelných pohromách a katastrofách na území štátu Indiana. Na rozdiel od slovenskej jednotky pôsobí hlavne v prospech civilného obyvateľstva.
Na budúci týždeň príslušníkov Národnej gardy štátu Indiana čaká spoločne s rožňavskými chemikmi výcvik s bojovými chemickými látkami vo Výcvikovom a testovacom centre radiačnej chemickej a biologickej ochrany (VTC RCHBO) v Zemianskych Kostoľanoch.


Spolupráca slovenských a amerických chemikov na LeštiSpolupráca slovenských a amerických chemikov na LeštiSpolupráca slovenských a amerických chemikov na LeštiSpolupráca slovenských a amerických chemikov na LeštiSpolupráca slovenských a amerických chemikov na Lešti2Spolupráca slovenských a amerických chemikov na Lešti2Spolupráca slovenských a amerických chemikov na Lešti2Spolupráca slovenských a amerických chemikov na Lešti2Spolupráca slovenských a amerických chemikov na Lešti3Spolupráca slovenských a amerických chemikov na Lešti3Spolupráca slovenských a amerických chemikov na Lešti3Spolupráca slovenských a amerických chemikov na Lešti3Spolupráca slovenských a amerických chemikov na Lešti4

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 11.03.2016
Čítanosť: 3043
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share