Preskocit navigáciu

Poradová prehliadka pred vyslaním a slávnostná rozlúčka


Poradová prehliadka pred vyslaním a slávnostná rozlúčka
Pri príležitosti vyslania príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do operácie EUFOR – ALTHEA v Bosne a Hercegovine bola 3. 6. 2016 vykonaná v Prápore výcviku Martin poradová prehliadka (Preparation for Overseas Movement – POM) spojená so slávnostnou rozlúčkou.
Slávnostnej rozlúčky sa zúčastnil štátny tajomník ministerstva obrany Marián Saloň, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim, veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Ondřej Novosad, veliteľ Strategického centra krízového manažmentu plukovník Ján Bujňák, riaditeľ Vojenskej polície plukovník Milan Hamar a veliteľ Práporu výcviku podplukovník Róbert Kecső, ktorý je garantom prípravynominovaných PrV a nasadenia vybraných PrV do operácie EUFOR - ALTHEA.
Na slávnosti boli prítomní aj rodinní príslušníci odchádzajúcich vojakov. Na úvod slávnostnej rozlúčky bol predstavený historický prierez operácie. V ďalšom priebehu bola upriamená pozornosť na dislokáciu troch slovenských pozorovacích tímov v Novo Sarajeve, Foči a Višegrade. Po oboznámení rodinných príslušníkov a pozvaných hostí s históriou a dislokáciou operácie boli predstavený príslušníci OS SR do operácie.
Ďalej program slávnostnej rozlúčky pokračoval príhovorom náčelníka generálneho štábu OS SR generála Milan Maxima „Som naozaj úprimne rád, že sa s Vami stretávam pri tak výnimočnej a pre nás všetkých slávnostnej a príjemnej príležitosti, akou je Vaše vyslanie na plnenie úloh v Bosne a Hercegovine. Dnes sa tu stretávame, aby sme sa s Vami rozlúčili spoločne s Vašimi blízkymi. Chcem zdôrazniť, že každý jeden z Vás prispeje svojim podielom k napĺňaniu základných cieľov - k bezpečnostnej, politickej a sociálno-ekonomickej stabilizácii Bosny a Hercegoviny. V tejto chvíli by som rád využil príležitosť, aby som oslovil aj Vaše rodiny – manželky, manželov, deti, matky, otcov, priateľov a známych, jednoducho všetkých, ktorí Vás po celý čas Vášho odlúčenia budú podporovať. Mnohí tu stoja aj dnes a určite sa tešia spolu s nami z očakávania nového, no zároveň s trochou strachu z odlúčenia a neznámeho. Chcem, aby ste boli hrdí na to, čo ste dokázali a dosiahli počas výcviku. Môžem Vás uistiť, že aj my - predstavitelia Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky, sme patrične hrdí na Vás, na Vašu prácu a na Vaše odhodlanie.“
V závere svojho príhovoru zaželal vojakom, po splnení vyslania, šťastný návrat späť do vlasti k svojím jednotkám, ale predovšetkým k svojím rodinám.
Slávnostná rozlúčka bola ukončená vystúpením staršieho kaplána Práporu výcviku plukovníka Františka Počúreka, ktorý ich požehnal pred plnením úloh mimo územia Slovenskej republiky.

foto 1foto 1foto 1foto 1foto 2foto 2foto 2foto 2

Autor: rtm. Stanislav Héger , Foto: npor. Ing. Igor Uhrin - Dátum: 03.06.2016
Čítanosť: 4853
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share