Preskocit navigáciu

Začína sa medzinárodné cvičenie Anakonda 2016


Začína sa medzinárodné cvičenie Anakonda 2016

       Cvičenie „Anakonda 2016“, ktoré sa realizuje každé dva roky, sa bude konať v Poľsku tento rok od 7. do 17. júna 2016. Najväčšie cvičenie poľských ozbrojených síl za posledných 25 rokov bude prebiehať v medzinárodnej veliteľskej štruktúre v zložke pozemných, vzdušných, námorných a špeciálnych jednotiek.

       Cieľom cvičenia je:
- precvičiť schopnosti jednotlivých národných veliteľstiev a ich štruktúr začleniť stanovené príspevky do spoločnej aliančnej štruktúry,
- viesť operácie v medzinárodnom prostredí a zároveň demonštrovať schopnosť nasadiť aliančné sily k zabezpečeniu kolektívnej ochrany podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy.

       Scenár „Anakonda 2016“ reflektuje na identifikované súčasné hrozby v prebiehajúcich konfliktoch prevažne v asymetrickom prostredí s dôrazom na hybridné vedenie vojny s prechodom na kinetické operácie. Vyplývajúc zo scenára budú jednotky po integrovaní plniť úlohy širokého spektra operácií od opatrení odrádzajúcich od agresie, asistencie evakuácie civilného obyvateľstva až po vytlačenie nepriateľa a obnovu integrity hostiteľskej krajiny. Jednotlivé výcvikové aktivity preveria požiadavky zadefinované na summite NATO vo Walese v septembri 2014.

      Cvičenia sa zúčastní viac ako 31 000 účastníkov z 24 spojeneckých a partnerských krajín. Poľské ozbrojené sily budú predstavovať 50% všetkých zúčastnených profesionálnych vojakov. Cvičenie bude zahŕňať približne 3 000 rôznych druhov dopravných prostriedkov, 105 kusov lietadiel a 12 námorných lodí.

       V operácii „Anakonda 2016“ na rozvinutom hlavnom mieste velenia Budowo (Zlocziniec) budú Ozbrojené sily SR zastupovať profesionálni vojaci v štruktúre nasaditeľného veliteľstva Národného cieľa 2013 mechanizovaná brigáda, ktorého jadrom sú príslušníci veliteľstva prešovskej mechanizovanej brigády. Ako uvádza veliteľ mechanizovanej brigády, brigádny generál Martin Stoklasa: „Tohtoročné medzinárodné júnové cvičenie poskytne viac ako sto cvičiacim výcvikovú príležitosť naplánovať operáciu v aliančnom prostredí a preveriť vedenie operácie v úzkej koordinácii s jednotkami NATO.“

       Účasť príslušníkov Ozbrojených síl SR na cvičení „Anakonda 2016“ bola schválená vládou SR na jej zasadaní 27. januára 2016. 

 


Začína sa medzinárodné cvičenie Anakonda 2016 Začína sa medzinárodné cvičenie Anakonda 2016

Autor: npor. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: kpt. Ing. Michal VAJDA - Dátum: 03.06.2016
Čítanosť: 2952
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share