Preskocit navigáciu

Michalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v Čabalovciach


Michalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v Čabalovciach

       V Sterkovciach, v miestnej časti obce Čabalovce pri Medzilaborciach, pracujú prvýkrát príslušníci Bundeswerhu od 4. júla 2016 na obnove vojenských hrobov z I. svetovej vojny. Desiatim príslušníkom Bundeswehru zo ženijného práporu z Neumünsteru prišla 14. júla 2016 na pomoc skupina pätnástich vojakov z michalovského Samohybného delostreleckého oddielu.

       Počas necelých dvoch týždňov zmenili nemeckí vojaci rokmi zanedbanú vojenskú časť cintorína na nepoznanie, čomu však predchádzali prípravné práce spred necelého roka Spoločnosťou starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku.

       Nemeckí brigádnici tu v priebehu niekoľkých dní vytýčili hrobové miesta, obložili ich murivom, vyrezali stromy, zasiali trávu a pripravili terén pre mohutný kríž pripomínajúci ťažké boje počas I. svetovej vojny. Úlohou slovenských vojakov bolo tento terén pred osadením kríža dopracovať, avšak nepriazeň počasia posledných dní plány radikálne zmenila. A tak počas tejto spoločnej jednodňovej pracovnej brigády Slováci i Nemci vyčistili trávou zarastený plot pre ďalšie dôležité obdobie – rekonštrukciu rozpadajúceho sa oplotenia. Napriek nepriaznivému počasiu boli zadané práce vďaka maximálnemu pracovnému nasadeniu, ako aj skvelej pracovnej atmosfére splnené. V závere spoločnej pracovnej brigády poďakoval major Bobáľ, náčelník štábu Samohybného delostreleckého oddielu slovenským a nemeckým vojakom za výborne odvedenú prácu.

       O pracovnú brigádu prejavili mimoriadny záujem aj predstavitelia obce Čabalovce, ktorí jej vyšli maximálne v ústrety, a to nielen v tento deň. Starostka obce p. Zjanová taktiež vyjadrila pracujúcim slovenským a nemeckým vojakom veľkú vďačnosť za ich doposiaľ vykonanú prácu a už teraz sa teší na druhú pracovnú brigádu, ktorá sa uskutoční budúci rok, kedy sa práce na obnove cintorína ukončia. Cieľom záverečných prác na tomto sterkovsko-čabalovskom vojenskom cintoríne je jeho slávnostné zasvätenie v roku 2018.


Michalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v ČabalovciachMichalovskí delostrelci a nemeckí ženisti prvýkrát na pracovnej brigáde v Čabalovciach

Autor: npor. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: autor - Dátum: 15.07.2016
Čítanosť: 3261
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share