Preskocit navigáciu

Spomienka na udalosti SNP na Brezine


Spomienka na udalosti SNP na Brezine
Vo štvrtok 25. augusta si položením vencov pri Pamätníku umučených na Brezine pripomenuli 72. výročie Slovenského národného povstania spolu s občanmi mesta Trenčín aj príslušníci Pozemných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR).
 
Spomienkového aktu sa zúčastnil zástupca veliteľa Pozemných síl OS SR brigádny generál Juraj Krištofovič a profesionálni vojaci posádky Trenčín, predstavitelia miestnej štátnej správy a samosprávy, priami účastníci protifašistického odboja a delegácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Po položení vencov pri pamätníku a prednesení básne trenčiansky primátor Richard Rybníček vo svojom príhovore zdôraznil zmysel pripomínania si významu Slovenského národného povstania.
 
Slovenské národné povstanie bolo ozbrojené povstanie slovenského domáceho odboja počas druhej svetovej vojny proti vstupu nemeckého Wehrmachtu na územie Slovenskej republiky. Začalo sa 29. augusta 1944 ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami, nepriamo bolo i útokom proti autoritatívnej vláde na čele s Jozefom Tisom. Cintorín a pamätník umučených na Brezine je situovaný nad Čerešňovým sadom na trenčianskej Brezine. Areál pamätníka odhalili v roku 1970, sú tam pochované pozostatky 56 umučených a popravených vo Vápenici a Dušovej doline.

Spomienka na udalosti SNP na BrezineSpomienka na udalosti SNP na BrezineSpomienka na udalosti SNP na BrezineSpomienka na udalosti SNP na BrezineSpomienka na udalosti SNP na BrezineSpomienka na udalosti SNP na BrezineSpomienka na udalosti SNP na BrezineSpomienka na udalosti SNP na BrezineSpomienka na udalosti SNP na Brezine

Autor: Sek VePS , Foto: Sek VePS - Dátum: 25.08.2016
Čítanosť: 2179
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share