Preskocit navigáciu

Pocta Milanovi Rastislavovi Štefánikovi


Pocta  Milanovi Rastislavovi Štefánikovi

 

Pocta Štefánikovi – pod týmto názvom, pri príležitosti 90. výročia tragického úmrtia generála Milana  Rastislava Štefánika prešla štafeta, prakticky celé Slovensko od Slovenského Nového Mesta  až po Stupavu. Štafetu pripravilo Ministerstvo obrany SR v spolupráci so Slovenským rozhlasom a tvorilo ju päť regionálnych štafiet, ktoré navštívili celkom 37 miest, spojených so životom a odkazom M.R. Štefánika.

 

         Jednými, ktorí sa štafety zúčastnili boli i  štyria príslušníci 12. mechanizovaného práporu  Nitra, ktorí sa stali jej súčasťou v Šuranoch, Predmieri a v rodnej obci Košariská.                             

V Šuranoch sa slávnosť začala v areáli obchodnej školy pri  soche tohoto nášho velikána,  kde hlavní  predstavitelia mesta pripli stuhu na jednu zo šiestich štafetových kolíkov. Po krátkom programe  sa všetci zúčastnení presunuli do mestského kultúrneho domu, kde bola zahájena beseda  študentov základných a stredných škôl s vojakmi 12. mechanizovaného práporu  -  účastníkmi  misie „Trvalá sloboda - Afganistan“ s rtn. Štefanom Krupom a rtn. Danielom Langhofferom, ktorí porozprávali zážitky z misie a čo bolo ich úlohou na misii a odpovedali na otázky moderátora podujatia.

Ďalší príslušníci 12. mechanizovaného práporu Nitra, voj. Jozef Slavik a voj. Matúš Samuel, pre zúčastnených na besede, prezentovali nový nosný modulárny systém zavedený v Ozbrojených silách SR.              

         

Predposledné stuhy pripli na štafetový kolík v areáli rodného domu Milana Rastislava Štefánika v Košariskách. Práve v ňom sa uskutočnila spomienková slávnosť za účasti ministra obrany Jaroslava Bašku, ktorého sprevádzal štátny tajomník MO SR Daniel Duchoň, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Ľubomír Bulík a ďalší zástupcovia rezortu obrany. Baška spoločne s podpredsedom NR SR Milanom Hortom slávnostne odhalili na nádvorí múzea pamätnú tabuľu snúbenici generála Štefánika talianskej markíze Giuliane Benzoni. Na tabuli možno čítať aj tieto slová, ktoré jej generál adresoval : “Tento prsteň nosím stále so sebou pre ženu, ktorá bude stáť po mojom boku a stane sa mojou manželkou.“

 

Minister Baška na nádvorí zapálil fakľu, ktorú potom účastníci fakľového sprievodu vyniesli po starej historickej ceste na vrchol Bradla. Práve tam, pri pamätníku generála M. R. Štefánika pripli posledné stuhy aj prezident Ivan Gašparovič, predseda vlády Róbert Fico, podpredsedovia parlamentu Anna Belousovová a Milan Hort, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík a primátorka Brezovej pod Bradlom Anna Danková.

 

Na celonárodnej spomienke na Bradle, na záver ktorej prezident, predseda vlády a ministri obrany a vnútra slávnostne zapálili v štyroch rohoch mohyly vatry bol aj štátny tajomník ministra obrany Francúzska Jean Marie Bockel, nechýbali ani zástupcovia vojenského diplomatického zboru akreditovaní na Slovensku a početní hostia.

 


Pocta  Milanovi Rastislavovi ŠtefánikoviPocta  Milanovi Rastislavovi ŠtefánikoviPocta  Milanovi Rastislavovi ŠtefánikoviPocta  Milanovi Rastislavovi Štefánikovi

Autor: MO SR; 12.mpr Nitra , Foto: 12.mpr.Nitra - Dátum: 04.05.2009
Čítanosť: 15454
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share