Preskocit navigáciu

AVÍZO - Medzinárodné cvičenie ENGINEER RESCUERS 2016


AVÍZO - Medzinárodné cvičenie ENGINEER RESCUERS 2016

V dňoch 5. až 13. septembra prebieha v Seredi, v katastri obce Kráľová nad Váhom a na Vyškovsku v ČR, medzinárodné vojenské cvičenie ENGINEER RESCUERS – Ženijní záchrancovia 2016. Námetom je spoločná humanitárna operácia pri odstraňovaní následkov veľkých povodní na Morave a juhozápadnom Slovensku, počas ktorých sú ohrozené ľudské životy, majetok a infraštruktúra v  oblastiach postihnutých povodňami. Tohto najväčšieho cvičenia ženistov v tomto roku sa zúčastňujú príslušníci ženijných a záchranných jednotiek z Armády Českej republiky (AČR) a Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR). V rámci spoločného česko-slovenského ženijného brigádneho účelového zoskupenia je vyčlenených spolu 523 vojakov a 225 kusov techniky. Seredský ženijný prápor posilnilo 47 českých ženistov a naopak cvičenia v Českej republike sa zúčastňuje 40 PrV OS SR.

Cvičenie riadi veliteľ 15. ženijného pluku v Bechyni plukovník gšt. Róbert Bielený. Cieľom cvičenia je zladiť činnosť jednotlivých cvičiacich štábov pluku a práporov z AČR a OSSR pri velení a riadení činnosti jednotiek, ako aj precvičiť jednotlivé spôsobilosti ženijných jednotiek.

Príslušníci ženijného práporu precvičujú rôzne záchranné a likvidačné práce pri odstraňovaní následkov povodní, záchranu topiacich sa, evakuáciu obyvateľstva, po ktorých nasledujú ženijné práce, ako výstavba nízkovodných drevených mostov a iných náhradných premostení za poškodené mosty, zriadenie prievozových prepravísk, zabezpečenie zjazdnosti ciest, zosilňovanie hrádzí, preprava potravinovej pomoci a vyslobodzovanie zapadnutej techniky.

Úlohy sú rozohrané tak, aby boli plnené v časovom strese, čím sa na cvičiacich prenáša tlak, aký by bol v reálnej situácii.

S doterajším priebehom cvičenia vyjadril veliteľ ženijného práporu podplukovník Kisel spokojnosť, ženisti oboch krajín si plnia úlohy na vysokej profesionálnej úrovni. Zároveň bol dosiahnutý cieľ k precvičeniu spôsobilostí, ktoré nie je možné v našich podmienkach bežne precvičovať a naopak, ktoré nemôžu českí kolegovia precvičovať na vlastných cvičiskách.

V utorok, dňa 13. septembra 2016, sa v priestoroch cvičiska v Kráľovej nad Váhom uskutočnia ukážky.

Z programu vyberáme:

14,25 – brífing veliteľa ženijného práporu,

14,50 – ukážky výcviku ženijných jednotiek (ukážka výstavby náhradných premostení, prievozového prepraviska, drevozávodu)

16,00 – vyhlásenie pre médiá.

 

Účasť zástupcov médií je vítaná. Na aktivitu je potrebná akreditácia. Meno a priezvisko, redakciu a telefonický kontakt požadujeme zaslať na e-mailovú adresu: peter.dobrovodsky@mil.sk do 12. septembra 2015 do 15,00 hod.

Kontaktná osoba: por. Mgr. Peter Dobrovodský: tel.: 0903 820 617.



Autor: 1.mb, žpr , Foto: žpr - Dátum: 12.09.2016
Čítanosť: 2329
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share