Preskocit navigáciu

Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu


Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu

V priestore Kráľová nad Váhom a vo Výcvikovom priestore Březina na Morave vyvrcholilo 13. septembra spoločné cvičenie ženijných jednotiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Armády Českej republiky Engineer Rescuers 2016 (Ženijní záchrancovia). S činnosťou slovenských a českých ženistov na rieke Váh a jej brehu sa oboznámil štátny tajomník MO SR Marián Saloň, veliteľ pozemných síl OS SR generálmajor Ondřej Novosad, veliteľ pozemných síl Armády ČR generálmajor Ján Gurník, náčelník Štábu strategického plánovania GŠ OS SR brigádny generál Ivan Pach a ďalší hostia.
Témou tohtoročného cvičenia ženistov bola podľa jeho riadiaceho plukovníka Roberta Bieleného (je veliteľom ženijného pluku AČR z Bechyně) činnosť ženijných a záchranných zložiek oboch krajín v rámci spoločnej humanitárnej operácie pri odstraňovaní následkov živelnej pohromy veľkého rozsahu a pomoci civilnému obyvateľstvu. „Som rád, že všetci účastníci cvičenia splnili svoje úlohy. Príslušníci štábu si úspešne precvičili plánovanie, velenie a riadenie jednotiek pri spoločnej humanitárnej operácii, cvičiace jednotky sa zladili pri plnení odborných úloh na území oboch štátov,“ s uspokojením konštatoval plukovník Bielený.
Cvičenia Engineer Rescuers (od 5. do 14. septembra) sa zúčastnilo celkovo vyše 550 príslušníkov ženijných práporov zo Serede, Olomouca a ženijného pluku z Bechyně. Využívali viac ako 200 kusov ženijnej a automobilovej techniky. Na oboch miestach cvičenia plnili úlohy zmiešané jednotky, zložené z českých a slovenských ženistov. Spoločne pod vedením veliteľa ženijnej technickej čaty poručíka Daniela Servanského postavili aj nízkovodný drevený most o nosnosti 60 ton a zabezpečovali prevádzku drevozávodu, ktorý zabezpečil potrebné prvky na stavbu spomínaného mosta. Pontónové čaty poručíkov Josefa Kurfiřta (AČR) a Matúša Daňa (OS SR) spojili vybudovaním prievozového prepraviska z pontónovej mostnej súpravy oba brehy rieky Váh, aby sa mohla prepraviť humanitárna pomoc obyvateľstvu. Mostný tank MT-55 premostil prírodnú prekážku, ďalšiu premostila pod vedením čatára Róberta Jahodu zmiešaná osádka súpravy AM-50 položením dvoch mostných polí. Ženisti poručíka poručíka Ľuboša Detka zriadili prievozové prepravisko PMS s nosnosťou 60 ton, ktoré slúžilo ako kompa, prevážajúca materiál, techniku a zásoby z jedného brehu rieky na druhý.
Štátny tajomník MO SR Marián Saloň a velitelia pozemných síl oboch armád generálmajori Novosad a Gurník vysoko ocenili predvedený výkon slovenských a českých ženistov. „Som rád, že vojaci oboch armád vedia tak príkladne spolupracovať a spoločne plniť úlohy pri odstraňovaní následkov humanitárnej katastrofy,“ zdôraznil štátny tajomník. Generálmajor Novosad pripomenul, že cvičenie Enginer Rescuers 2016 je pokračovaním intenzívnej spolupráce slovenských a českých ženistov v posledných štyroch rokoch. Uvedená spolupráca bude pokračovať aj v nasledujúcom roku množstvom spoločných aktivít.


Ženijní záchrancovia na Morave i na VáhuŽenijní záchrancovia na Morave i na VáhuŽenijní záchrancovia na Morave i na VáhuŽenijní záchrancovia na Morave i na VáhuŽenijní záchrancovia na Morave i na Váhu 2Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 2Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 2Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 2Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 3Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 3Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 3Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 3Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 4Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 4Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 4Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 4Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 5Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 5Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 5Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 5Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 6Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 6Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 6Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 6Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 7Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 7Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 7Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 7Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 8Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 8Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 8Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 8Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 9Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 9Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 9Ženijní záchrancovia na Morave i na Váhu 9

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 13.09.2016
Čítanosť: 3635
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share